Obavijesti

News

Komentari 138

Profesori: Banke su gubitak i rizik prebacile na leđa dužnika

Profesori: Banke su gubitak i rizik prebacile na leđa dužnika
7

Profesori ekonomije Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević odgovorili su na napade Hrvatske udruge banaka koja ih je pokušala diskreditirati zbog njihovih izjava

VIDEO

Hrvatske su banke prebacile rizik na klijenta, to je sada jasno. One su prvo nudile kredite u švicarskim francima, prodavale ih klijentima, a tek onda se zaduživale i tražile ravnopravnu poziciju, rekao je Drago Jakovčević, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i stručni suradnik Udruge Franak. Jakovčević je uz profesor Ivana Lovrinovića analizirao podatke HNB-a o poslovanju hrvatskih banaka sa švicarskim francima.

- Banke su nudile i prodavale kredite u kunama uz valutnu klauzulu u švicarskom franku bez pokrića u depozitima ili djelomice s pokrićem. Razliku su nadoknađivale financijskim izvedenicama na tržištu. Tako je rizik prebačen na dužnika koji ne mora znati kako se zaštititi od tog rizika, to je posao stručnjaka - rekao je Jakovčević. Dodaje kako švicarski franak nikad nije novčanim tokom ušao na hrvatsko bankarsko tržište.

Pokretanje videa...

Ines Madunić/24sata 01:33

- Da jest, mi bismo to vidjeli na pričuvama HNB-a. Banke se nisu zaduživale u švicarskim francima - rekao je Jakovčević i istaknuo kako su takve š pekulacije dozvoljene u unutarnjem poslovanju, ali nisu na račun klijenta koji o tome nema saznanja niti je mogao imati.  Jakovčević kaže da su banke do franaka dolazile u 30 posto slučajeva zaduživanjem u toj valuti, a u 70 posto slučajeva radilo se o špekulacijama, odnosno raznim financijskim instrumentima kao što je već spominjani SWAP sustav.

- Tražimo od Vlade i od hrvatskih poduzeća da se prestanu zaduživati s valutnom klauzulom na domaćem tržištu - poručili su Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević, koji smatraju da se valutna klauzula treba ostaviti samo ta poslovanje s međunarodnim transakcijama jer se inače ugrožava monetarna vlast u Hrvatskoj. Pozvali su HNB da počne odobravati kunske kredite.

Komentirali su i Hrvatsku udrugu banaka koja ih je prozvala zbog širenja neistina.

- To je jedan od rijetkih slučajeva od samostalnosti Hrvatske da je netko tako grubo nasrnuo na slobodu javne riječi, koja je zaštićena Ustavom. Očito su banke nervozne i žele stvari rješavati preko koljena - rekao je Jakovčević i istaknuo da im je žao što nisu mogli nastaviti raspravu na određenoj razini.

Pokretanje videa...

Ines Madunić/24sata 01:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela