To je to što me zanima!

Propala im misija na Krim: Na OESS ispalili hitce upozorenja

To je treći put da su OESS-ovci blokirani na putu do Krima. U incidentu nije bilo ozlijeđenih. U misiji je sudjelovalo 40 nenaoružanih promatrača koje je poslao Kijev
Vidi originalni članak

Članovima OESS-a ni u subotu nije dozvoljeno da uđu na Krim. Prema konvoju u kojemu su bili i članovi OESS-a ispaljeno je nekoliko pucnjeva upozorenja dok su se približavali granici. To je već treći put da su OESS-ovci blokirani na putu do Krima, kojeg i dalje kontroliraju proruske snage. 

U incidentu nije bilo ozlijeđenih, a u misiji je sudjelovalo 40 nenaoružanih promatrača koje je pozvao službeni Kijev.

Reuters javlja da je u vojnu bazu kod Simferopolja stigao konvoj od oko 50 ruskih kamiona na kojima su bile stotine vojnika. Pratila su ih oklopna i medicinska vozila. 

Moskva je negirala da su vojnici koji govore ruski pod njihovom kontrolom. Voze vozila s ruskim registracijama i identificiraju se kao Rusi, no na odorama nemaju vojnih znakovlja.

Lavrov: Kriza u Ukrajini je umjetno izazvana

Američki predsjednik Barack Obama i francuski Francois Hollande su upozorili kako će poduzeti nove mjere protiv Moskve ako ne postigne napredak prema smirivanju napetosti. 

U telefonskom razgovoru su zaključili kako Rusija mora povući svoje snage koje je poslala na Krim i omogućiti razmještanje međunarodnih promatrača. 

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je kriza u Ukrajini "umjetno izazvana iz geopolitičkih razloga". 

- Spremni smo nastaviti razgovore sa Zapadom ako oni budu iskreni i bez pokušaja da nas se prikaže kao stranu koja je htjela konflikt. Mi nismo izazvali krizu - rekao je Lavrov novinarima u subotu, piše BBC. 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Ehrlich 09.03.2014.

    Palili su cetnici, koji su cistili oruzje...

  • MilosrdniAndjeo 09.03.2014.

    U ruskim restoranima nema ništa za jest osim one njihove poznate juhe od cikle koju zovu Boršč, fuj, niti moj pas to nije htio jest. Zato mladi rusi bježe na zapad svakodnevno jer im niti hrana ne valja a i oskudjevaju u svemu. Putinu i njegovoj kliki je važno samo da od prodaje državne nafte i plina nabavljaju oružje da dokažu kako su važan faktor u svijetu a kako im narod živi kog briga, važno da je tu 100 oligarha a ostali nek se hrane borščom,hahaha

  • MilosrdniAndjeo 09.03.2014.

    Ma bitno je da je Rusija okupirala Ukrajinu jer da je to uradila Amerika e onda ne bi to valjalo. Dao bog da nas ruski tenkovi gazili kad ih toliko volimo. Istočna europa je od njih bježala a mi bi njih voljeli kod nas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare