To je to što me zanima!

Propust radi 'Isusova kostura': Nije bilo namjerno, žao nam je

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od Školske knjige, izdavača jednog od udžbenika za povijest za pete razrede osnovne škole zbog greške koja se ondje potkrala
Vidi originalni članak

U udžbeniku povijesti za 5. razred je otisnuta netočna informacija da je ilustracija Isusova lica kreirana na temelju istraživanja znanstvenika koji su analizirali Isusov kostur. Kostur Isusa Krista, naime, nije mogao biti analiziran budući da nije ni utvrđeno da postoji.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od Školske knjige, izdavača jednog od udžbenika za povijest za pete razrede osnovne škole zbog greške koja se ondje potkrala.

SVAĐA OKO KURIKULUMA? Fuchs: Ministrica bi sve htjela odmah, a ja sam za kvalitetu...

- Pogreška se nije potkrala ni namjerno ni zbog neznanja, nego zbog brzine u kojoj smo odradili posao. Htjeli smo u udžbeniku ponuditi što više materijala za rad, no očito je ova greška svima nama promakla. Ispričavam se za grešku koja se doista nije trebala dogoditi - rekla je za Jutarnji list Tina Matanić, koja je udžbenik napisala s kolegicom Sonjom Bančić.

Nakon upozorenja iz ministarstva sadržaj su u digitalnom obliku ispravili i obavijestili škole. No, sporni udžbenik i dalje se koristi u 17 eksperimentalnih škola za život. U udžbeniku stoji kako su 'britanski znanstvenici uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur, na temelju kojega je kreirano stvarno lice Isusa'.

- Pogreške su uvijek moguće, ali važno je da imamo mogućnost reagiranja odmah, kazala je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. 

Idi na 24sata

Komentari 176

  • DraženMuhvić 20.01.2019.

    Lako za tu pogrešku, ali još je veća pogreška što u tom udžbeniku nisu objavili originalnu i do sada jedinu fotografiju Nevidljivog Ružičastog Jednoroga, koji postoji isto kao i što postoji Isus...

  • ija_345 19.01.2019.

    Krscanstvo se ne temelji na torinskom platnu ili nekoj rekonstrujciji slike kako je izgledao Isus Krist. Treba uzeti u obzir Sveto pismo, vjeru i tradiciju. Svakako, nije u redu napadati i vrijedati nas vjernike. Postujte i one koji nisu kao vi. Napadati direktno Crkvu i krscanstvo to moze samo onaj koji ne zna krscansku vjeru.

  • Zelenoko 19.01.2019.

    To je samo jedna od mnogih gluposti koje se uče u Hrvatskim udžbenicima. Recimo još uvjek se uči i glupost da se u Hrvatskoj nalazi najmanja pustinja na svijetu (pustinju ne određuje sastav zla, nego količina padalina na godišnjoj razini). A uči se čak i da su Stonske zidine druge najduže u svijetu nakon kineskog zida (a u stvarnosti tek su druge u Europi nakon Hadrianskog zida).

Komentiraj...
Vidi sve komentare