To je to što me zanima!

Prošao Hod za život, na ulice izašli i građani koji se protive

U organizaciji inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku, u subotu je bio šesti po redu "Hod za život". Uz njih, na ulice su izašli i građani s transparentima: ”Tvoje tijelo tvoj izbor”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj'
Vidi originalni članak

Šesti po redu Hod za život održao se u subotu, na dan predizborne šutnje. To je već treći koji se održava baš na dan kad mediji ne smiju pisati o izborima, a kandidati se ne smiju oglašavati ni na društvenim mrežama. Organizatori kažu da se datumi održavanja dogovaraju početkom godine, a svibanj je mjesec majki. 

 - U tom je mjesecu Majčin dan, bez obzira na bilo kakve druge događaje ili izbore. Ako se nađe neki političar, on je dobrodošao, svi su pozvani - poručila je jedna organizatorica.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hodalo se u povorci koja se okupila u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom do Trga bana Jelačića, pa onda Praškom ulicom. 

- Hrvatska je spremna za promjene. Trebamo pronaći način kako zaštiti majke i žene i djecu. Život počinje začećem. Treba štititi čovjeka. I zakonima. Želimo zaštitu ljudskog života - rekla je Željka Markić.

Hod je završio na Zrinjevcu gdje su se prodavale majice na 'Hod za život'. Majice su bile 50 kuna, a maske 30. Inicijativa je okupila par tisuća stanovnika.

 

Na istim lokacijama održan je i kontra prosvjed, Crveni otpor, koji je dobio ime po boji krvi kojom su žene izborile pravo na pobačaj, nakon što ih je puno umrlo tijekom ili zbog posljedica ilegalnog pobačaja. Organizatori protuprosvjeda svojim su porukama, transparentima i performansom pokazali što misle o inicijativi 'Hod za život' i poručili da takvi pokušaji radikalnog ograničavanja na pravo odlučivanja o vlastitim tijelima neće proći bez otpora.

 ”Tvoje tijelo tvoj izbor”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj”, “Smrt klerofašizmu - život ženama!”, “Ni pokorne ni pokorene - nikad!”, bile su samo neke su od poruka koje su prosvjednici u Zagrebu danas odaslali pobornicima 'Hoda za život'.

- Tzv. Hod za život nije građanska, pa ni vjerska inicijativa, nego reakcionarni politički projekt kojemu je cilj udar na zdravlje i živote žena. Zato i hodaju na dan predizborne šutnje, kao i svih dosadašnjih godina. Njihove licemjerne ambicije ne predstavljaju volju naroda. Prema istraživanju IPSOS-a iz veljače 2020., 81% građanki i građana podržava pravo na izbor, 62% ne želi uplitanje vjerskih zajednica u zdravstvenu politiku u vezi pobačaja, dok 63% smatra da pobačaj treba biti besplatan - stoji u priopćenju organizatora. 

UpozorilI su na odluku Ustavnog suda kojim se jasno potvrđuje pravo žena na slobodu izbora i privatnost.

- Podsjećamo da je prošlo već više od 4 godine kako je Ustavni sud jasno potvrdio pravo žena na slobodu izbora i privatnost, odnosno legalnost pobačaja, a da Sabor već više od dvije godine kasni s izvršenjem naloga da donese novi zakon o pobačaju. Podsjećamo također da je u Hrvatskoj danas dostupnost pobačaja iznimno ograničena prije svega zbog nereguliranog i raširenog tzv. instituta priziva savjesti, te zbog narušenog i sve više privatiziranog zdravstvenog sustava što primorava žene da ovu zdravstvenu uslugu plaćaju u privatnim klinikama premda im je navodno dostupna u javnom zdravstvenom sustavu - piše u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 339

  • jesus333 01.06.2021.

    Svi na prosijed kad izađu LGBT mačkare na ulicu 

  • bobiii 31.05.2021.

    To su ovi plaćeni aktivisti. U Zagrebu je to najbolji biznis,financiraju ih i grad,i država i Soroš!

  • julijana61 31.05.2021.

    Žalosno da u 21.stoljeću žene koje ne žale zatrudnjeti ne koriste zaštitu,već im je abortus normalna opcija.....Treba zabraniti abortus,samo zato da ljudi shvate da postoji način da do trudnoće ni ne dođe.....ne mogu vjerovati da ima toliko zalupanih žena ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare