To je to što me zanima!

Prosvjed protiv zabrane pobačaja, traže ostavku vlade

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Varšavi protiv odluke Ustavnog suda kojom je nametnuta gotovo potpuna zabrana pobačaja, tražeći ostavku konzervativne vlade
Vidi originalni članak

Prosvjednici, većinom žene i mladi, uputili su se preko grada do doma zamjenika premijera Jaroslawa Kaczynskog, kojeg se smatra odgovornim za odluku suda.

FOTO: POLJACI NA ULICAMA U Varšavi veliki prosvjed zbog zabrane pobačaja: Jedna grupa bakljama napala prosvjednike

Policija ih je nekoliko puta pokušala zaustaviti i naposljetku je uspjela blokirati ulicu u kojoj se kuća nalazi.

Tijekom noći, skupina poljoprivrednika koji optužuju vladu da je pasivna prema padu cijena prehrambenih proizvoda ostavila je ondje mrtvu svinju i razbacala po cesti krumpire i jaja.

Nedjeljni prosvjed organiziran je na dan kada je prije 39 godina, 1981., general Wojciech Jaruzelski proglasio opsadno stanje kako bi slomio Solidarnost, prvi slobodni sindikat u komunističkim zemljama, a koje je potrajalo do 22. srpnja 1983.

PROSVJEDI NISU USPJELI 'Tiha većina' Poljaka podupire novi strogi zakon oko pobačaja

Masovni prosvjedi počeli su u Poljskoj 22. listopada kada je Ustavni sud, koji je reformirala vladajuća ultrakatolička stranka Pravo i pravda (PiS), u skladu s njenim željama, zabranio pobačaje u slučaju teških deformacija fetusa, odlučivši da to nije u skladu s Ustavom. To znači zabranu svih pobačaja osim u slučaju silovanja, incesta i kada je život majke ugrožen.

Prosvjedi se odvijaju unatoč pandemiji koronavirusa koja je do sada odnijela više od 22.000 ljudskih života od ukupno 38 milijuna stanovnika.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Usora1 14.12.2020.

    nekoliko tisuca? stonoga bi mogla hodati da savije po jednu nogu za svakog prosvjednika .......

  • lukicluka11 14.12.2020.

    Opasna mačka:: tisuću puta bravo za tvoj tekst, i ja tako kažem nema tog popa i crkve koji bi to mogli zbbraniti, a zašto ne zabrane bludne radnje , pedofilije prostituciju u crkvenim redovima?

  • lukicluka11 14.12.2020.

    Po svemu sudeći najbolje bi bilo u Poljsko da svojim mladfim ženama stave pojas nevinosti a ključeve da daju biskupima te da ih oni čuvaju i odobravaju svaki njihov ljubavni odnos, a to vrijedi i za skoro pola katolibanske Hrvatske sa Markičkom na ćelu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare