To je to što me zanima!

Protiv bacanja hrane: Naša će aplikacija nahraniti gladne...

Cilj udruge Portal dobrote jest vratiti vrijednost hrani. Udruga prikuplja sredstva za razvoj aplikacije koja će spojiti proizvođače hrane i korisnike, namijenjena je svima
Vidi originalni članak

Svake godine u Hrvatskoj se baci 400.000 tona hrane, a od toga je 200.000 tona stiglo iz kućanstava. Ukupna vrijednost je dvije milijarde kuna. Udruga Portal dobrote pokrenula je inicijativu koja bi tu sliku ubrzo trebala promijeniti.

Kruh za poslije, Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno, Jakna za drugoga – to su samo neke od vrlo uspješnih akcija udruge Portal dobrote, koja pomaže socijalno osjetljivim društvenim skupinama kroz konkretne projekte. Trenutačno rade na novom projektu “Nahranimo Hrvatsku”. Riječ je o stvaranju aplikacije Green Happy Hour, koja bi objedinila više vrsta korisnika kroz tri segmenta.

- Naša mobilna aplikacija u prvom segmentu povezala bi korisnike i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Naime, na OPG-ovima često ima viška hrane ili inače zdrav plod zbog krivog oblika ne može u prodaju. OPG-ovi bi kroz aplikaciju ponudili takve proizvode po povoljnijoj cijeni, a korisnik bi mogao doći i osobno ubrati glavicu salate, jabuku ili rajčicu koju želi – objašnjava Sanja Bijonda iz udruge Portal dobrote. Nastavlja kako bi u drugom segmentu okupili restorane, pekarnice, slastičarnice i sve druge proizvođače hrane koji je pripremaju na dnevnoj bazi. Danas se takva hrana, nažalost, baca, no njihovo rješenje omogućilo bi korist za sve. U nekoliko sati pred kraj radnog vremena oni bi korisnicima ponudili svoje tog dana pripremljene proizvode po upola nižoj cijeni.

- I treći segment odnosi se na doniranje hrane. Konkretno, ukoliko imate u hladnjaku četiri jogurta kojima rok trajanja istječe za dva dana i znate da ih nećete pojesti, ali ne želite ih ni baciti, spašava vas naša aplikacija. Ona pokazuje gdje su u vašoj blizini humanitarne udruge ili socijalne samoposluge kojima možete odnijeti te proizvode, a oni ih zatim distribuiraju svojim korisnicima – opisuje Sanja. Trenutačno je u tijeku crowdfunding kampanja na INDIEGOGO platformi (https://goo.gl/TlkeAf) kojom pokušavaju prikupiti 40.000 američkih dolara. Aplikaciju bi izradili hrvatski programeri koji bi pružili i tehničku podršku te održavanje.

- Nadamo se da će se u toj aplikaciji prepoznati svi – i oni koji bi željeli darovati i oni koji su u potrebi – zaključila je Bijonda. Udruga Portal dobrote je inicijator akcije, a pridružile su joj se mnoge druge udruge i proizvođači.     

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Hiroo_Onoda 05.03.2017.

    Sakupljanje i doniranje hrane stvara nemale troškove i logističke probleme onima koji bi se u to upustili. Dakle, ako država ne želi ili ne može financirati takvu inicijativu po meni ništa od toga! Za sirotinju treba postaviti nekoliko lokacija po gradu gdje hranu mogu kupit za siću ili dobit besplatno, a ne stvarat komplikacije uvlačeći u to smartfone i aplikacije. Od kuda nekom uopće pada na pamet da bi potrebiti putem smartfona pronalazili besplatnu i hranu i po glavicu salate ili koju kilu jabuka išli tko zna kuda. Zamisao o besplatnoj hrani je OK, ali ovakva provedba je pušiona do neba.

  • john_doe 05.03.2017.

    nije losa ideja iako nekaj slicno postoji (ne u hrvatskoj) al opet, nece nahraniti gladne nego ce pomoc ljudima da produ jeftinije...netko tko je gladan nema para za smartphone i za internet i za aplikacije (nebitno jel app free)

  • mani26 05.03.2017.

    Tamo di sam prije zivila je pekara vec odavno stavila akciju: sva peciva i kruh koji se ne prodaju nakon 18 sati ide na 50%, nakon 19 sati ide na 70% jeftinije .. Od tada oni nikad ni mrvice nisu bacili. Jedino sta je zalosno, a to je da vidite nekoga tko vec od 17 sati stoji isprid pekare i ceka, tako da bude prvi na redu.. Da to naprave svi ducani i pekare, bar kruh ni peciva se nebi bacali..

Komentiraj...
Vidi sve komentare