To je to što me zanima!

Prva dama Hrvatske školarcima predlaže zdrave i fine sendviče

Kao primjer cjelovitog i nutritivno kvalitetnog obroka Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na čijem je čelu dr. Sanja Musić Milanović, predlaže 10 praktičnih i ukusnih sendviča
Vidi originalni članak

Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja opcija je priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan.

POGLEDAJTE VIDEO: Nepoznato o Sanji Musić Milanović

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane, piše na stranicama Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a na čijem je čelu dr. Sanja Musić Milanović.

POGLEDAJTE VIDEO: Mala škola ribljeg stola 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kao primjer cjelovitog i nutritivno kvalitetnog obroka Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) predlaže 10 praktičnih i ukusnih sendviča koje učenici mogu jednostavno pripremiti kod kuće, spremiti u torbu i ponijeti sa sobom u školu, objavili su iz HZJZ. 

Da bi se roditelji i djeca lakše snašli oko pripreme zdrave užine za školu, stručnjaci su pripremili recepte koji im mogu poslužiti kao inspiracija, odnosno primjer koje se namirnice mogu birati kako bi sendviči bili hranjivi i ukusni.

Recepte možete pogledati na stranicama OVDJE.

PROBLEMI U ŠKOLAMA Sindikat: Skratite školski sat na 30 minuta! Neizdrživo je raditi pod maskama po ovoj vrućini

Cjeloviti obrok = složeni ugljikohidrati + bjelančevine + voće i povrće + voda

1. Složeni ugljikohidrati.

Složeni ugljikohidrati se, za razliku od jednostavnih, sporije razgrađuju i u pravilu sadrže značajnu količinu vitamina, minerala i vlakana. Nakon konzumacije složenih ugljikohidrata razina energije ostaje stabilna. Tako sprječavamo nagli pad energije i pojavu umora.

Budite kreativni, osim integralnog kruha, peciva i tjestenine kao izvor složenih ugljikohidrata uvrstite razne vrste žitarica poput heljde, smeđe riže, prosa te instant varijante poput zobenih pahuljica, palente, kus kusa i bulgura.

Dobro je znati: Kus kus, primjerice, nije potrebno kuhati, dovoljno ga je isprati, preliti vrućom vodom (na šalicu kus kusa dodajte 1,25 šalicu vruće vode)  i pustiti da kratko odstoji poklopljeno.

POD OPTEREĆENJEM Sindikat Preporod: Nastavnici bi trebali dobivati punu plaću ako su na bolovanju zbog Covida-19

2.Osigurajte adekvatan unos bjelančevina.

Potrebnu količinu bjelančevina moguće je osigurati namirnicama životinjskog porijekla ( to su meso, mlijeko, mliječni proizvodi, riba i jaja) te biljnog porijekla (mahunarke, žitarice i sjemenke).

Za brzu pripremu obroka koristite svježi sir, pileća/pureća prsa, ribu i konzerviranu ribu (pr. tuna i sardine), kuhana jaja, unaprijed skuhane ili konzervirane mahunarke (grah, leća, slanutak, grašak) kao i dimljeni tofu.

3.Uključite voće i povrće.

Voće je idealan međuobrok i uvijek neka se nađe u torbi, a povrće dodajte u sendvič ili salatu. Mrkva ili krastavac narezan na štapiće praktičan je finger food, a u kombinaciji s raznim umacima postaje zanimljiva užina.

NEIZVJESNA JESEN Fuchs primio nastavničke grupe, čeka sindikate i najavljuje: Svi će ići u školu, ako će ikako moći

4.Ne zaboravite vodu!

Čak i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije. Pripazite da uz sebe uvijek imate bočicu vode, a u zimskim mjesecima dobro može zagrijati i nezaslađen čaj ili zaslađen s malo meda.

Idi na 24sata

Komentari 90

  • 21.11.2020.

    Djeca su budućnost svake nacije i države. Osiguravaju opstanak kroz natalitet, samim time kasnije kao radna snaga koja će zadarđivati za mirovine svojih baka i roditelja. Djeca = održivost. Stoga, svaki komentar da onaj tko nema za skupu hranu ne treba imati djecu smatram prizemnim i ograničenim. Europi, a tako i Hrvatskoj je od egzistencijalnog interesa brinuti za djecu pomažući roditelje u podizanju naše budućnosti.

  • iskra21 15.09.2020.

    Onaj tko nema dovoljno novaca za kvalitetan odgoj djece, nema djecu i točka. A ne tu kukati kako je nesto skupo! Kvalitetna prehrana djece svima bi trebala biti prioritet

  • Ljerka PosarićS 14.09.2020.

    ja sam kupila Milanivićkine šnite, ali se tog kruha nemožeš najesti - barem djeci dajte kruha i masti pa i mi smo tako othranjeni i bili smo zdraviji od današnjih klinaca. moram reći da smo mi 1950. godine imali besplatan doručak u školama i to kajzerice i kikiriki putar. Da to je bilo "mračno komunističko doba"????!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare