To je to što me zanima!

Prvi put u povijesti glasale su žene: Neke su čak i pobijedile

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Održani lokalni izbori u subotu u Saudijskoj Arabiji bili su povijesni, jer se prvi put dopustilo ženama da glasaju i budu kandidati. Od 6.917 kandidata, 979 je bilo žena
Vidi originalni članak

U skladu sa strogim saudijskim pravilima, muškarci i žene glasaju na odvojenim biralištima. Nakon brojnih prosvjeda ranijih godina, pokojni kralj Abdulah 2011. godine je donio odluku o sudjelovanju žena na izborima.

Prvi izbori u Saudijskoj Arabiji održani su 2005. godine, nakon pauze od 40 godina. Zbog strogih zakona žene dosad nisu smjele glasati niti su mogle biti izabrane.

POGLEDAJTE VIDEO: Žene glasaju na izborima u Saudijskoj Arabiji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Registrirano je bilo samo 131.000 žena, dok je u zemlji oko 20 milijuna žena.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjave žena koje su prvi put glasale na izborima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jedna od žena koje su glasale bila je i Fahda Al-Rwaili. Ona smatra da bi se žene više usredotočile na ciljeve poboljšanja medicine, na stvaranje više centara za mlade i stare, za razliku od muškaraca.

Slično misli i Al-Masharawi.

- Ovo je prvi put da glasam u ovoj zemlji. Zapravo, ja sam došla na glasanje kako bih podržala svoju prijateljicu . Vjerujemo u nju i njezine ideje.

Tri Saudijke pobijedile!

Prema neslužbenim rezultatima izborne komisije, t ri su Saudijke pobijedile na mjesnim izborima. Salma al Otejbi, iz pokrajine Meke, te Lami Abdelaziz i Raša Hefzi, iz zapadnog distrikta Džede, prve su tri izborne pobjednice.

Očekuje se da će izborna komisija objaviti službene rezultate izbora u nedjelju popodne.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • 33beg33 13.12.2015.

    da je poredati pretplaćene stvari,tunele,stanove,poslovne prostore,prodana poduzeća za 1 kunu i dalje da ne nabrajam koliki bi trebao biti izložbeni prostor

  • Galeb i ja 13.12.2015.

    Sada ce biti i tulumarenja.

  • Medeni_Medo 13.12.2015.

    Bilo bi lijepo da ste napisali i "funkciju" koju su osvojile - da se možemo nasmijati od jada. Inače, vrhunski propagandni uradak Amerike i njenih saudijskih saveznika. :p

Komentiraj...
Vidi sve komentare