To je to što me zanima!

Čak 8748 negativnih ocjena na maturi: Rezultati najgori dosad

Ove godine je i manji broj izvrsnih maturanata. Tek jedna učenica postigla je 100 posto prolaznosti iz dva predmeta, dok je prošle godine takvih učenika bilo 11
Vidi originalni članak

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja održao je novinarsku konferenciju na kojoj su objavili konačne rezultate državne mature. 

 

Pratite objavu rezultata uživo: 

Na desetoj državnoj maturi i dalje se javlja trend pada i smanjuje se broj pristupnika. Smanjuje se i broj starijih maturanta. Prijave su trajale do 15. veljače kada se prijavilo 34.638 pristupnika, a na državnu maturu u ljetnom roku izašlo je 30.538 pristupnika. 

Za četvero maturanata poništeni su svi ispiti. Kod jednog su pronašli bubicu, kod jednog šalabahter, a kod drugo dvoje mobitele iako su oni zabranjeni tijekom pisanja ispita. Poništeno je 18 pojedinačnih ispita zbog neprimjerenog sadržaja i ispunjavanja dijela za ocjenjivače. 

Na maturi najviše učenika iz strukovnih škola 

- Dominiraju učenici strukovnih škola, njih 48,4 posto - objasnila je na konferenciji Natalija Čurković. Istaknula je da je trend pada broja pristupnika počeo 2015. godine. 

Najviše pristupnika bilo je iz Zagreba, Splitsko-dalmatinske županije i Osječko-baranjske. Najviše učenika biralo je višu razinu Hrvatskog jezika i Engleskog, a nižu razinu Matematike. Od izbornih su najpopularniji Fizika, Biologija, Politika i gospodarstvo, Psihologija i Kemija. Sve popularniji je i izborni ispit iz Informatike na kojem raste broj pristupnika. 

Čak 8748 negativnih ocjena 

Što se negativnih ocjena tiče, maturanti gimnazija dobili su čak 1401 negativnu ocjenu. Neki su ih dobili jednu, neki dvije, a neki tri. Kod maturanata strukovnih škola je taj broj veći. Oni su zajedno dobili čak 6247 negativnu ocjenu. 

Od svih maturanata, njih 8748 imali su negativnu ocjenu na Hrvatskom i/ili Matematici. Prošle godine je ta brojka bila 7522. Čurković je napomenula kako se tu radi o broju negativnih ocjena, a ne o broju učenika obzirom da je moguće da jedan maturant padne više predmeta. 

Ove godine je i manji broj izvrsnih maturanata. Tek jedna učenica postigla je 100 posto prolaznosti iz dva predmeta, dok je prošle godine takvih učenika bilo 11. 

Treba vježbati testove visokog rizika 

Čurković se dotakla i velikog broja odlikaša koji su ostvarili negativne rezultate na državnoj maturu. Ona tvrdi da maturanti nemaju priliku "izvježbati" takve testove visokog rizika te da im ne znaju pristupiti za razliku od njihovih europskih kolega. 

- Naši učenici dobro rješavaju ispite iz stranih jezika, postoji interes za STEM područje, maturanti s izvrsnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske - istaknula je. 

Idi na 24sata

Komentari 103

  • Tončicapalončica 17.07.2019.

    Niste niti najmanje u pravu. Ovdje se dogodio kriminal. Točni su odgovori mnogima vrednovani kao netočni ili uopće nisu vrednovani. Prigovori na to su odbijeni. Kad smo ih nazvali da pitamo zašto nisu pogledali zadatke, žena na službenom telefonu NCVVO-a - Agencije za vrednovanje matura, rekla im je doslovce:"Pa kud bi mi došli da sve to gledamo!?" Znači da NITKO ili je rijetko tko i pogledao prigovore i samo ti rijetki, koji su ipak bili od nekoga pogledani, su uvaženi. A zakinutih za bodove unatoč ispravno napisanim TOČNIM odgovorima ostalo je MASU DJECE!!! A ona su danas iznimno nadarena uđete li u škole i pogledate li njihove uratke, predstave koje sami osmisle i uvježbaju, plesove, glazbu koju izvode, i kakve sve informacije imaju u glavicama. Vi mahom pričate nasumično kafanske priče, jer nemate osoban uvid u ovu tragediju i kriminal koji se spustio da uništi i djecu, nakon poduzeća, privrede, vaših radnih mjesta, ekonomskog standarda, zdravstva i zdravlja ovog naroda! Kad SVI mladi odu, žalit ćete. Ali ćete imati kriminalce da vas vježbaju - van iz kuća i stanova, iz grobova!!! Tako vam i treba, kad za nogomet izađete na ulice, a za djecu sjedite doma i raspredate laži bez ikakvih argumenata i dokaza po portalima.

  • 16.07.2019.

    Treba tu prolaznost stavit na 50% kao sto i treba bit pa bi onda vidili pravo stanje, ioanko ne trebaju svi na faks, imamo vec previse "studenata". Treba neko i radit odma. Jbte pa ja se sjecam prije mature iz hrvatskog napio se ko guzica dosao u 6 ujutro doma naspavo se doso na maturu i laganu cetvorku bez problema. A ovu matematiku b razinu ko nemoze proc je blago receno glup, pa pola zadatak mozes pomocu kalkulatora rijesit, ne treba ni ukljucit mozak. Ali naravno opet su sustav i ucitelji krivi. Nikako ne ucenici i roditelji.

  • Dado.76 16.07.2019.

    Savjeti srednjoškolcima: sjednite i učite. Više rada, manje bahatosti. Ne oslanjajte se na (često poklonjene i bez stvarnih kriterija dobivene) petice. Probajte rješavati testove matura iz vama bitnih predmeta iz proteklih godina (sve je javno dostupno na web-u), pogledajte si rezultat, sami sebi priznajte što ne znate - pa to proradite i naučite. Tako se sigurno poslije mature nećete čuditi svojim slabim rezultatima. U kafićima s cigaretom, i u parkovima s "maricom" nećete uspješno spremiti maturu. Za kraj jedna poruka, koja je bila i ostala vrlo dobra i korisna (bez ikakvih političkih konotacija): "Učiti, učiti, i opet učiti - rekao je drug Tito".

Komentiraj...
Vidi sve komentare