To je to što me zanima!

Psi Nika, Foxy i Rich najbolji su prijatelji u izbjeglištvu: 'Nismo ih mogli ostaviti u paklu rata...'

Izbjeglice koje su preplavile Europu često su bez ikakvih kofera, stvari, no često se vidi kako nisu ostavili i one koje također smatraju članovima obitelji - svoje kućne ljubimce
Vidi originalni članak

Foxy, Nika i Rich nikad se nisu sreli, no odnedavno su najbolji prijatelji. Psi iz Ukrajine skupa sa svojim vlasnicima pobjegli su iz pakla rata.

- Putovale smo pet dana iz Kijeva do Hrvatske. Nisam išla automobilom jer putem nemate gdje kupiti benzin, a i česte su vojne blokade po cesti. Autobusi, vlakovi, putovala sam čime sam mogla - kaže nam Oksana, pravnica koja nije htjela ostaviti petogodišnju kujicu Foxy, koju je spasila dva puta. Prvi put s ceste, a drugi put od rata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Oksanin suprug morao je ostati u Kijevu. U vojsku još nije pozvan, ali je volonter. Dojučerašnja pravnica privremeno sklonište sa svojom četveronožnom pratnjom našla je 1500 km od svog grada u malenom Grabovcu u Lici.

Izbjeglice koje su preplavile Europu često su bez ikakvih kofera, stvari, no često se vidi kako nisu ostavili i one koje također smatraju članovima obitelji. Među njima je i Olga koja osim svoje djece je u izbjeglištvo povela i Niku.

SVAKA ČAST! Poljski veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz Ukrajine

- Nismo ju mogli ostaviti. Djeci je jako bitna, nekako u svoj našoj tragediji uspjeli smo izvući i Niku - priča Olga dok Nika jednim okom vreba mačke.

Osim nekolicine pasa utočište su u motelu našle i dvije mačke. Iz Harkiva su stigle Kesha i Oreo. Mačkama je još teže nego psima. Cijelim putem su bile u transporteru, a prijateljice i cimerice Ksenia i Katja nam pričaju kako su morale izabrati koga će povesti. Iza njih je ostalo još njihovih kućnih ljubimaca, ali teška srca su ih ostavile kod obitelji.

- Putem smo spavali po dvoranama, privatnim kućama, a mačke su bile s nama. Iako svaka ima svoj karakter, cijelo vrijeme nisu protestirale. Kao da su prepoznale naš stres, mirno su sve podnijele - objašnjava nam Ksenia.

VELIKI KRITIČAR KREMLJA Ruski nobelovac donirao je medalju kako bi se prikupio novac za ukrajinske izbjeglice

Mnogi, poput Katje I Ksenije i njihovih ljubimaca, nisu bili te sreće. Grad koji je bio poznat po festivalima i na bitnom je geostrateškom položaju, sad je sinonim za ratna stradanja. Prijateljice i cimerice čuju se svakodnevno s obitelji i ne vjeruju vijestima koje stižu do njih. U Ukrajinu se ne vraćaju, pokušat će ostati u našoj zemlji do listopada.

U motelu se nalazi i jedna čivava imena Rich. Živio je u Dnjepru skupa s Jelenom i pet mačaka. Vlasnica se bavila pomaganjem životinja u Ukrajini, a sad se i sama našla u nevolji. U ratnoj zoni joj je ostao 19-godišnji sin i ona strepi što će biti s njime.

USPJELI DOĆI NA SIGURNO Dramatičan bijeg iz Mariupolja: 'Ruski vojnici pucaju na civile, pucali su i po autima s djecom'

- Nevjerojatno kako se život promijeni u sekundi. Pomagala sam cijeli život napuštenim i zlostavljanim životinjama, vodila skloništa za pse, a onda jedan dan moj pas i ja smo trebali pomoć. Iza mene u Ukrajini je ostao sin koji ne može van iz rata, a on se zasad skrbi o pet mačaka koje su ostale iza mene - kaže Jelena. 

Mačkama teže nego psima

Kesha i Oreo stigle su u Liku iz Harkiva. Njihove vlasnice Katja i Ksenia misle su da će s njima na putu biti velikih problema, no sve su dobro podnijele.

- Kao da su prepoznale naš stres tijekom putovanja, bile su mirne - kaže.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • vinja 23.03.2022.

    Nažalost i u ovoj tragediji nisu svi jednaki. Oni imućni smješteni su tamo gdje mogu platiti i držati svoje ljubimce. Siromašnima ponuđen je smještaj u raznim salama s mnoštvom kreveta i jednim sanitarnim čvorom. Drugim riječima, novac je uvijek bio i biti će "bog". Žalosno da žalosnije ne može biti.

  • dahvaul 23.03.2022.

    Kaj samo meni to zgleda čudno,sječam se naših kolona gdje se na ljudima vidlo strahote rata .A ove kaj se naslikavaju sa pesima i mačkama kaj da su na godišnji došle

  • kadćekraj 23.03.2022.

    Nadam se da će se obitelji koje su se morali razdvojiti ponovno i što prije ponovno sastati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare