Obavijesti

News

Komentari 6

Dramatičan bijeg iz Mariupolja: 'Ruski vojnici pucaju na civile, pucali su i po autima s djecom'

Dramatičan bijeg iz Mariupolja: 'Ruski vojnici pucaju na civile, pucali su i po autima s djecom'

Mikola Trofimenko opisao je za BBC dramatičan bijeg iz Mariupolja prošlog tjedna. Sa suprugom i petogodišnjim sinom uspio je pobjeći u Lavov

Mikola Trofimenko opisao je za BBC dramatičan bijeg iz Mariupolja prošlog tjedna. Sa suprugom i petogodišnjim sinom uspio je pobjeći u Lavov.

Tjednima se skrivali u skloništu

Tjedne prije bijega proveli su skrivajući se s 80-ak susjeda u podrumskom skloništu dok je grad neprestano bio pod napadima. Kada su se odlučili na bijeg pridružili su se koloni automobila predvođenoj Međunarodnim crvenim križem, koju su kasnije napali Rusi.

- Građani Mariupolja formirali su kolonu automobila dugu nekoliko kilometara. Bile su tisuće automobila. Mogli smo pobjeći iz grada. Stigli smo u Vasilivke, nedaleko od Zaporižje, nakon što smo prošli 15 kontrolnih točaka Rusa - prisjeća se Trofimenko, čelnik Mariupoljskog državnog sveučilišta, koji je bio i u gradskom vijeću.

- Tamo je nacionalna policija Ukrajine pomogla velikoj koloni automobila da prijeđe minska polja. Vidjeli smo par automobila koji su bili pogođeni bombama jer nisu mogli prijeći minska polja. Bilo je jako opasno - dodao je.

'Rusi su pucali po autima iako je pisalo da su u njima djeca'

Iako su prošli ruske kontrolne točke i uspjeli izaći iz grada, Rusi su u jednom trenutku počeli pucati po automobilima. Automobil koji je bio nedaleko od njegovog pogođen je iako je na njemu stajao natpis "djeca".

- Na ulazu u jedan od ukrajinskih kontrolnih punktova Rusi su počeli pucati u automobile s bijelim vrpcama na vratima i natpisom 'djeca' na prozorima. Pogodili su jedan automobil koji je bio udaljen sedam ili osam automobila od mene. Moj auto je poskočio. U automobilu koji su pogodili bilo je dvoje djece - kaže Trofimenko.

- Ne znam kakvi ljudi mogu takvo što učiniti. Naravno, krivimo Putina, on to radi Ukrajini, ali vojnici pucaju na civile - zaključio je.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<