News

Komentari 5

Poljski veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz Ukrajine

Poljski veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz Ukrajine

Životinje ćemo pokušati udomiti diljem Europe. Neke smo mačke već spojili s njihovim ukrajinskim vlasnicima. Kupili smo dva vozila, a za jedan smo izdvojili 12.500 funti

Veterinar iz Poljske Jakub Kotowicz, kojega mnogi smatraju junakom nakon što je putovao u ratom zahvaćenu Ukrajinu da bi spasio napuštene životinje koje su se našle usred ratne zone, dosad je u trima konvojima spasio više od 200 mačaka i 60 pasa iz grada Lavova.

POGLEDAJTE VIDEO: Izbjeglice u Bjelovaru

Prošli je tjedan u ratnu zonu konvojem otputovao iz Przemyśla na poljskoj granici i kaže da nije spavao pet dana, piše Mirror.

- Sve životinje su pod jakim stresom. Granicu smo prešli zahvaljujući diplomatskoj propusnici, a red za izlazak iz Ukrajine bio je jako dug - rekao je 32-godišnji veterinar.

- Životinje ćemo pokušati udomiti diljem Europe. Neke smo mačke već spojili s njihovim ukrajinskim vlasnicima. Kupili smo dva vozila, a za jedan smo izdvojili 12.500 funti. Životinje u vrlo teškom stanju kod nas će provesti dva ili tri mjeseca.

Kad mu je bilo 17 godina, Jakub je osnovao dobrotvornu organizaciju za spašavanje životinja pod nazivom Zaklada ADA, a sad će mu poslužiti za spašavanje onih zarobljenih u ratu.

Među spašenim životinjama su pas Vir, kojega je metak pogodio u kralježnicu i patuljasti jarac Saša kojemu su deformirane noge. Mladi veterinar kaže da će, zajedno s kolegama sljedeći konvoj nastojati organizirati idući tjedan.

Ambiciozan plan njegove dobrotvorne organizacije je kupiti još jedno vozilo hitne pomoći i pretvoriti nekadašnju pizzeriju u prostor za spašene životinje iz Ukrajine. Ondje bi trebalo biti i skladište sa zalihama hrane.

Jakubu pomažu i ljudi iz brojnih zemalja svijeta. Jedan od njih je Britanac Nick Tadd, koji se bavi fotografiranjem divljih životinja.

On je prije dva tjedna otputovao u Przemyśl da bi volontirao u Zakladi ADA i kaže da se ne planira vratiti u engleski grad Guildford.

Ovaj je 55-godišnjak dosad prikupio 60.000 funta da bi pomogao u Jakubovim misijama spašavanja životinja. Kaže da će, ako zaklada uspije prikupiti dovoljno novca, kupiti još jedno vozilo hitne pomoći.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Najčitaniji članci