Obavijesti

News

Komentari 13

Psi Nika, Foxy i Rich najbolji su prijatelji u izbjeglištvu: 'Nismo ih mogli ostaviti u paklu rata...'

Psi Nika, Foxy i Rich najbolji su prijatelji u izbjeglištvu: 'Nismo ih mogli ostaviti u paklu rata...'
1

Izbjeglice koje su preplavile Europu često su bez ikakvih kofera, stvari, no često se vidi kako nisu ostavili i one koje također smatraju članovima obitelji - svoje kućne ljubimce

Foxy, Nika i Rich nikad se nisu sreli, no odnedavno su najbolji prijatelji. Psi iz Ukrajine skupa sa svojim vlasnicima pobjegli su iz pakla rata.

- Putovale smo pet dana iz Kijeva do Hrvatske. Nisam išla automobilom jer putem nemate gdje kupiti benzin, a i česte su vojne blokade po cesti. Autobusi, vlakovi, putovala sam čime sam mogla - kaže nam Oksana, pravnica koja nije htjela ostaviti petogodišnju kujicu Foxy, koju je spasila dva puta. Prvi put s ceste, a drugi put od rata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Oksanin suprug morao je ostati u Kijevu. U vojsku još nije pozvan, ali je volonter. Dojučerašnja pravnica privremeno sklonište sa svojom četveronožnom pratnjom našla je 1500 km od svog grada u malenom Grabovcu u Lici.

Izbjeglice koje su preplavile Europu često su bez ikakvih kofera, stvari, no često se vidi kako nisu ostavili i one koje također smatraju članovima obitelji. Među njima je i Olga koja osim svoje djece je u izbjeglištvo povela i Niku.

Poljski veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz Ukrajine
Poljski veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz Ukrajine

- Nismo ju mogli ostaviti. Djeci je jako bitna, nekako u svoj našoj tragediji uspjeli smo izvući i Niku - priča Olga dok Nika jednim okom vreba mačke.

Osim nekolicine pasa utočište su u motelu našle i dvije mačke. Iz Harkiva su stigle Kesha i Oreo. Mačkama je još teže nego psima. Cijelim putem su bile u transporteru, a prijateljice i cimerice Ksenia i Katja nam pričaju kako su morale izabrati koga će povesti. Iza njih je ostalo još njihovih kućnih ljubimaca, ali teška srca su ih ostavile kod obitelji.

- Putem smo spavali po dvoranama, privatnim kućama, a mačke su bile s nama. Iako svaka ima svoj karakter, cijelo vrijeme nisu protestirale. Kao da su prepoznale naš stres, mirno su sve podnijele - objašnjava nam Ksenia.

Ruski nobelovac donirao je medalju kako bi se prikupio novac za ukrajinske izbjeglice
Ruski nobelovac donirao je medalju kako bi se prikupio novac za ukrajinske izbjeglice

Mnogi, poput Katje I Ksenije i njihovih ljubimaca, nisu bili te sreće. Grad koji je bio poznat po festivalima i na bitnom je geostrateškom položaju, sad je sinonim za ratna stradanja. Prijateljice i cimerice čuju se svakodnevno s obitelji i ne vjeruju vijestima koje stižu do njih. U Ukrajinu se ne vraćaju, pokušat će ostati u našoj zemlji do listopada.

U motelu se nalazi i jedna čivava imena Rich. Živio je u Dnjepru skupa s Jelenom i pet mačaka. Vlasnica se bavila pomaganjem životinja u Ukrajini, a sad se i sama našla u nevolji. U ratnoj zoni joj je ostao 19-godišnji sin i ona strepi što će biti s njime.

Dramatičan bijeg iz Mariupolja: 'Ruski vojnici pucaju na civile, pucali su i po autima s djecom'
Dramatičan bijeg iz Mariupolja: 'Ruski vojnici pucaju na civile, pucali su i po autima s djecom'

- Nevjerojatno kako se život promijeni u sekundi. Pomagala sam cijeli život napuštenim i zlostavljanim životinjama, vodila skloništa za pse, a onda jedan dan moj pas i ja smo trebali pomoć. Iza mene u Ukrajini je ostao sin koji ne može van iz rata, a on se zasad skrbi o pet mačaka koje su ostale iza mene - kaže Jelena. 

Mačkama teže nego psima

Kesha i Oreo stigle su u Liku iz Harkiva. Njihove vlasnice Katja i Ksenia misle su da će s njima na putu biti velikih problema, no sve su dobro podnijele.

- Kao da su prepoznale naš stres tijekom putovanja, bile su mirne - kaže.