To je to što me zanima!

Hladnokrvno su ubili 12 ljudi: Policija je uhitila sumnjivce?

Trojica muškaraca upala su oko podneva u redakciju satiričkog magazina Charlie Hebdo u Parizu. Ubili su 12 ljudi, među kojima glavnog urednika i dva policajca
Vidi originalni članak

Pobjedit ćemo. Ništa nas neće razjedniti i razdvojiti. Ništa neće pokolebati našu odlučnost. Sloboda je uvijek bila jača od barbarstva. Jedinstvo je naša najveća snaga. Živjela republika, živjela Francuska, tim se riječima francuskoj naciji u srijedu obratio predsjednik Francois Hollande, najavivši minutu šutnje za četvrtak točno u podne, kao i nacionalni dan žalosti.

Zatražio je i da zastave pred svim institucijama u državi tri dana budu spuštene na pola koplja nakon stravičnog masakra u redakciji satiričnog lista Charlie Habdo.

Uhitili su napadače?

Glasnogovornik francuske policije za Guardian je potvrdio kako je policija uhitila trojicu muškaraca za koje sumnja da su izveli krvavi napad u redakciji časopisa Charlie Hebdo.

Ipak dodaju kako ministar unutarnjih poslova Bernerd Cazeneuve u nedavnom obraćanju medijima uhićenja nije spomenuo pa neki mediji pišu kako sumnjivci ipak još nisu uhićeni.

Kako piše francuski Metro News , riječ je o braći Saidu (34) i Cherifu Kouachiju (32) te Hamydu Mouradu (18) . Braća su Francuzi, rođeni u pariškom 10. arondismanu te su se navodno prošlog ljeta vratili iz Sirije dok nacionalnost najmlađeg napadača za sada nije poznata.

Metro doznaje i kako je Cherif Kouachi otprije poznat policiji. Bio je dio džihadističke mreže otkrivene u Parizu, a 2008. je uhićen i osuđen na tri godine zatvora zbog optužbi za terorizam.

Vjeruje se da je najmlađi napadač iz Reimsa, grada udaljenog 129 kilometara sjeveroistočno od Pariza. Kako piše britanski Telegraph , Mourada je policija već u utorak tamo tražila. Pišu i da su društvenim mrežama u utorak kružile fotografije osobnih dokumenata napadača te da su antiterorističke jedinice u velikom broju bile prisutne u Reimsu.

Ubili 12, ranili 11 ljudi

Naoružani napadači upali su u srijedu u 11.30 sati u redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu. Počeli su pucati. Prema prvim informacijama ubijeno je 12 ljudi, a 11 ih je ranjeno od kojih je četvero kritično. Među ubijenima su navodno dva policajca. Ubijeno je devetero novinara.

Ubijeni su, piše "Le Monde" urednik Stéphane Charbonnier Charb (47) i karikaturist Jean Cabut Cabu (76) te crtači Georges Wolinski (80) i Bernard Verlhac Tignous (58). France Info TV javlja da je ubijen ekonomist i kolumnist Bernard Maris (68).

Redakcija magazina Charlie Hebdo poznata je otprije po provokativnim karikaturama proroka Muhameda.

Mediji javljaju da je bilo više napadača koji su vikali da je "Alah velik" i "Osvetit ćemo Proroka". Navodno su u napadu koristili kalašnjikove i ručni bacač granata. Čulo se najmanje 30 hitaca. Navodno su bila tri napadača. Dvojica su, tvrde svjedoci obučeni u tipičnu džihadističku uniformu. Drugi svjedoci su rekli da su napadači savršeno govorili francuski te da su bili pripadnici Al-Kaide.

Pobjegli su u crnom Cliju. Policija ih je natjeravala po gradu. Na trgu Clichy su napadači izašli iz Clija i oteli automobil Citroen C3 drugom vozaču kojeg su izbacili iz vozila. U toj su jurnjavi naletjeli na ženu koja srećom nije teže ozlijeđena.

Vatru su otvorili odmah na ulazu u zgradu redakcije časopisa. Nakon toga su se popeli na drugi kat i nastavili pucati. Prestravljeni zaposlenici su pobjegli na krov.

Francuska vlada objavila je najviši stupanj opasnosti od terorizma za područje Pariza.

Našli crni automobil: Napadači su njime pobjegli?

Glasnogovornik policije Emmanuel Quemener obratio se medijima s novim detaljima.

- Imamo opise sumnjivaca i naši djelatnici su u kontaktu s kolegama i osobama koje su bile u redakciji tijekom napada. Svi će biti ispitani. Bjegunci su u bijegu naišli na naše kolege te na njih otvorili vatru, a policajci su uzvratili. Unatoč naporima policije, uspjeli su pobjeći, no mi za njima intenzivno tragamo - rekao je.

Policija je pronašla crni Citroen u sjeveroistočnom dijelu Pariza za kojeg sumnja su napadači njime pobjegli , javlja CNN .

Izvor iz policije: "Napadači su znali koga traže''

Izvor blizak istrazi za Libération je izjavio je kako su u redakciju upali komandos i dvojica vrlo smirenih muškaraca koji su se odmah uputili prema sobi u kojoj se upravo održavao kolegij. Kazao je kako se čini da su napadači unaprijed znali svoje mete.

- Tražili su Charba i kada su upali u prostoriju upitali su: 'Gdje je Charb? Gdje je Charb?'. Njega su ubili, a onda sasuli kišu metaka na sve ostale - rekao je.

Izvor je dodao da postoji mogućnost i da su i ostali karikaturisti također bili na popisu onih koje je odmah trebalo likvidirati.

Hollande: Francuska je u šoku

Francuski predsjednik Francois Hollande je sazvao hitan sastanak. Hollande je napad nazvao "barbarskim" i "terorističkim incidentom". Za napadače je rekao da su profesionalci. Hollande je rekao i da su u posljednjih nekoliko tjedana vlasti uspjele spriječiti nekoliko terorističkih napada u zemlji.

- Moramo pronaći aktere ovog terorističkog čina. Moramo ih uhititi i dovesti pred lice pravde što je prije moguće. Francuska je danas u šoku - poručio je Hollande.

Policija u New Yorku osigurava francusko veleposlanstvo

Istovremeno, iako za sada nema prijetnji, njujorška policija poslala je dodatne snage na ključne punktove u gradu među kojima i oko francuskog veleposlanstva u New Yorku.

Odgovorna je Al-Kaida iz Jemena?

Navodno su napadači prilikom bijega oteli muškarca. Kasnije su ga pustili. Navodno su mu rekli da kaže kako je za napad u Parizu odgovorna Al-Kaida iz Jemena.

Pitali ih kako se zovu pa ubili?

Napadači su, pišu mediji, u redakciju upali za vrijeme tjednog sastanka redakcije. Navodno su svakog pitali kako se zove kako bi ciljano ubili. Među ubijenima su i dva policajca, a jedan od njih je čuvao urednika časopisa koji je godinama primao prijetnje.

Napadače je u zgradu pustila crtačica Corinne Rey Coco. Ona je došla po kćer koja je bila u vrtiću.

- Dvojica naoružanih napadača su mi zaprijetili i dala sam im šifru. Pucali su u Cabu i Wolinskog. Sve je trajalo pet minuta. Ja sam se sakrila pod stol. N apadači su savršeno govorili francuski, a rekli su da su pripadnici Al-Kaide - rekla je Coco.

Napad zbog knjige?

Još jedan od mogućih razlog napada, nagađaju francuski mediji, je i to što je satirični magazin Charlie Hebdo predstavio roman Michaela Houellebecqa, koji je od danas u prodaji u francuskim knjižarama. Knjiga je o muslimanu koji vodi Francusku po zakonima konzervativnog islama. Roman 'Submission' predviđa da 2022. godine francuska ljevica i desnica zajedno odluče podržati izvjesnog Muhameda Ben Abbesa na predsjedničkim izborima protiv desničarke Marie Le Pen. Novi predsjednik islamizira Francusku i EU te zajedno s Turskom i nekim  afričkim zemljama napravi vojni blok. Ta zemlja sliči na staro Rimsko carstvo.

Napade osudili Bijela kuća, Angela Merkel i Putin

Napad u Parizu osudila je i Bijela kuća. Objavili su priopćenje u kojem kažu da su uz obitelji ubijenih i ranjenih. Napad je osudila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je rekla da je ovo napad na slobodu govora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je ''ovaj ciničan zločin'' i uputio sućut žrtvama napada i njihovim obiteljima.

Brutalni napad oštro je osudio i čelnik Arapske lige Nabil al-Arabi.

"Najgori napad u Francuskoj u 30 godina"

Jean Charles Brisard, francuski stručnjak za terorizam , rekao je za BBC da je napad očito dobro isplaniran.

- Napadači su se dobro pripremili, imali su vojno oružje, a vjerojatno i pancirke. Očito su bili trenirani za napad i odlučni u tome da počine teroristički čin koji je vjerojatno najgori u zadnjih 30 godina u Francuskoj - rekao je Jean Brisard.

Idi na 24sata

Komentari 865

  • tender_1 08.01.2015.

    Živimo u svijetu u kojem su ljudi netolerantni jedni prema drugima, ne čudi me što se to dogodilo, strahujem da će toga biti i više.

  • 08.01.2015.

    a zasto je to u rubrici biznis

  • tiha voda_492 08.01.2015.

    Strasno :( kuda svijet ide.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare