To je to što me zanima!

Pula: Epidemija svraba među djelatnicima u Općoj bolnici

U službi za internu medicinu pulske Opće bolnice među zdravstvenim je djelatnicima u srijedu otkrivena epidemija svraba, potvrđeno je u četvrtak poslijepodne iz te bolnice
Vidi originalni članak

Izvor epidemije je najvjerojatnije oboljeli pacijent kod kojeg se postavila sumnja na svrab. Radi se o bolesti koja se vrlo lako prenosi u bliskom kontaktu s oboljelom osobom tijekom uobičajenih radnih procesa pružanja zdravstvene skrbi, navode iz pulske Opće bolnice i dodaju kako je u suradnji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarnom inspekcijom obavljen epidemiološki izvid te su propisane protuepidemijske mjere. 

- S obzirom na novonastalu situaciju, planirani hladni prijami i posjeti na odjel bit će reducirani do završetka epidemije, javljaju iz bolnice.

Ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić potvrdila je u izjavi za Hinu kako je svrab uočen samo u petero od 150 zaposlenika u Službi za internu medicinu te kako nema mjesta panici.

- Nema potrebe ni mjesta panici jer sve je pod nadzorom. Reagirali smo brzo i efikasno te od jučer, to jest od prve pojave do danas nema novooboljelih, izavila je dr. Irena Hrstić.

Inače, svrab je kožna zarazna bolest koja se pojavljuje u svim dijelova svijeta. Njezin je uzrok grinja, a manifestira se izrazitim svrbežom i tipičnim crvenim kožnim promjenama. Svrbež se pojačava s toplinom, a najizraženiji je tijekom noći. Svrab se najčešće prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, a liječi se lokalnim preparatima te samo katkad lijekovima koji se uzimaju na usta. Ako se bolest prepozna i s liječenjem počne kod prvih kliničkih znakova, bolest je relativno laganog tijeka.

(mz)

Andrej Plenković jučer je u Rijeci položio kamen temeljac za novu bolnicu:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • matea.love.8 20.09.2019.

    dolaskom istočnjaka kao popuna radne snage snjima se pojavile bolesti koje u lijepoj našoj nije bilo...novopridošlice nemaju kulturu prema smeću te bacaju gdje stignu ne mareči pritom za čistoću

  • jo2hn8ny 20.09.2019.

    I opet novinari šire paniku.

  • 20.09.2019.

    Tko nezna taj se čudi,ali prošećite malo po Puli ,njenim ulicama,parkovima,plažama,tržnici ,nigdje nema toliko odbačenih maramica,najlon vrećica,opušaka a kante za smeće prazne ,istina bog ima ih ali na svakih cca 500m i to samo u užem centru.A nogostupi puni kontejnera s komunalnim otpadom iz kojih smrdi da ti dođe zlo,te pored kontejnera stari odbačeni kreveti,madraci,ormari,frižideri,zahodske školjke,bojleri i hrpe stare odbačene odjeće i obuće. Na žalost grad izgleda zapušteno i prljavo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare