To je to što me zanima!

Puniji proračun: Sve cijene će ići gore zbog benzina?

NAJAVILI POSKUPLJENJA Stručnjaci upozoravaju da možemo očekivati još i skuplje gorivo, dok u Agrokoru već spominju moguće povećanje cijena
Vidi originalni članak

Goriva su na Ininim crpkama poskupjela oko sedam posto, za više od 50 lipa po litri, što je najveći skok u ovoj godini. Cijena eurosupera 95 iznosi 7,99 kuna, a više od polovice tog iznosa ide državi, čak 4,46 kune po litri. Državi kroz gorivo plaćamo naknade za ceste i autoceste, trošarinu, naknadu za financiranje obveznih zaliha i PDV. Barel sirove nafte danas vrijedi oko 66 dolara. Prije godinu dana cijena barela bila je gotovo dvostruko skuplja, oko 110 dolara - tada je litra eurosupera 95 stajala 8,93 kune.
- Poskupljenje nije toliko neopravdano u odnosu na svjetski trend. Cijena se izračunava prema dvotjednom prosjeku, koji je bio visok - objasnio je Igor Dekanić, profesor Rudarsko-geološko naftnog fakulteta iz Zagreba. Međutim, ekonomski stručnjak Damir Novotny tvrdi kako možemo očekivati još poskupljenja u Ini jer će formirati cijene prema mađarskom tržištu, gdje je nafta skuplja. Ipak, smatra on, to ne bi trebalo znatno utjecati na ostale cijene. Ali iz Agrokora već najavljuju mogućnost poskupljenja.
- Cijene neće automatski rasti, ali dugoročno, visoka cijena goriva sigurno može opterećivati poslovanje kompanije - rekla je Anja Linić, glasnogovornica Agrokora. Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever, tvrdi da je Ina poskupljenjem odlučila “hodati po oštrici noža”.
- Mnogi će sigurno iskoristiti ovu situaciju i podignuti cijene pozivajući se na poskupljenje goriva. Toga se treba bojati - zaključio je sindikalist Krežimir Sever. U Ini tvrde da su cijene korigirali prema važećem Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata. Prema istom Pravilniku, cijene smiju mijenjati svaka dva tjedna, i to utorkom. No zbog povećanja stope PDV-a sa 22 na 23 posto Ina je 1. kolovoza, u subotu, poskupjela sva goriva do 7 lipa. Tek tri dana kasnije cijene su korigirali i vratili na staro.

NADZIRE INU, A NIJE ZNAO ZA POSKUPLJENJE?
Nema mjesta strahu od inflacije, samouvjereno je u utorak rekao Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, ministar gospodarstva i poduzetništva te predsjednik Nadzornog odbora Ine. Tako je u utorak komentirao rast cijena goriva u Ini, koje su porasle i za više od 50 lipa. Mišljenje nije obrazložio, a nije ni odgovorio na novinarski upit je li Vlada unaprijed znala za poskupljenje. S obzirom na njegov status u Ini, teško je povjerovati da nije bio informiran. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor susrela se u utorak s predstavnicima Ine. Nezadovoljna poskupljenjem, dala im je rok od tjedan dana da smanje cijene i “pokažu socijalnu osjetljivost”.
- Premijerka je zatražila da Ina kod određivanja cijene goriva ubuduće informira Vladu - stoji u priopćenju iz premijerkina ureda.  Čini se da nije znala za poskupljenje. Doduše, nije znala ni za aferu s Radom Buljubašićem kojega je za rad u HDZ-u plaćao HEP. Nije ništa znala ni o gradnji mosta preko Korane zbog navodnih interesa Branka Vukelića, a nije znala ni treba li odgoditi početak škole. Situacija podsjeća na poskupljenje od prije dva tjedna, o kojemu premijerka također ništa nije znala. Vlada je povisila PDV, a Ina je poskupila gorivo. Poništili su poskupljenje, no čini se, samo kako bi ga aktualizirali.
- Predlažemo našim prijevoznicima da gorivo toče u susjednim zemljama gdje je jeftinije te da bojkotiraju točenje na Ininim crpkama - rekao je Marijan Banelli, predsjednik Hrvatske udruge cestovnih prijevoznika.

BENZIN NAJJEFTINIJI U SUSJEDNOJ BIH

U BiH litra Eurosupera 95 stoji 6,19 kuna, u Srbiji 7,87, u Crnoj Gori 7,21, u Mađarskoj 7,94, a u Sloveniji 8,31 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 67

  • Ray Barone 20.08.2009.

    Fali vam za menađerske plaće?...FUJ...gamad...

  • nemoguc 19.08.2009.

    pa sami ste krivi..... vi ste glasali za ovu vladu... eto vam ga sad....

  • zg80zg 19.08.2009.

    najtuznija priča je što oni i dalje imaju nekakvih 25-30% glasaca!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare