To je to što me zanima!

Putin: Rusija preusmjerava trgovinu i naftu na pet pouzdanih zemalja iz BRICS-a

Putin je u virtualnom obraćanju Foruma BRICSA-a kritizirao sankcije kojima je zapad kaznio rusko gospodarstvo zbog invazije na Ukrajinu. Zemlje BRICS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika
Vidi originalni članak

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da Rusija preusmjerava trgovinu i izvoz nafte prema zemljama BRICS, koje je nazvao "pouzdanima" i pritom kritizirao zapadne zemlje zbog njihovih sankcija nametnutih Moskvi.

Zemlje BRICS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Putin je u virtualnom obraćanju Foruma BRICSA-a kritizirao sankcije bez presedana kojima je zapad kaznio rusko gospodarstvo zbog invazije na Ukrajinu.

KAKAV ZAGRLJAJ Fotografija Macrona i Zelenskog postala viralni hit: 'Sad kužim zašto Putin ima onaj dugi stol'

"Poslovni ljudi naših zemalja moraju razvijati aktivnosti u teškim uvjetima jer naši zapadni partneri ne poštuju osnovna načela tržišne ekonomije, slobodne trgovine", rekao je Putin u virtualnom obraćanju Forumu BRICS-a.

Nove "sankcije uvedene iz političkih motiva" proturječe "zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici", rekao je.

Rusija zbog toga "aktivno preusmjerava svoje trgovinske veze i vanjske ekonomske kontakte prema međunarodnim partnerima koji su pouzdani, ponajprije prema zemljama BRICS-a", rekao je.

DO KRAJA GODINE Putin: Rusku vojsku opremit ćemo najsuvremenijim oružjem, šaljemo im i projektil Samrat

Izvijestio je da se pregovara o otvaranju lanaca indijskih trgovina u Rusiji i povećanju udjela kineskih automobila (...) na ruskom tržištu".

"Isporuka ruske nafte Kini i Indiji raste. Suradnja u poljoprivredi razvija se dinamično", rekao je Putin te dodao da raste i izvoz ruskih gnojiva zemljama BRICS-a.

Rusija želi s partnerima iz BRICS-a razviti "alternativne mehanizme za međunarodni transfer" novca i "rezervnu međunarodnu valutu" kako bi se smanjila ovisnost o dolaru i euru, rekao je.

ZBOG SANKCIJA EU Putin, Patrušev i Zakharova ozbiljno su zaprijetili Litvi

Prema podacima Kineske opće carinske uprave, uvoz sirove nafte u Kinu iz Rusije narastao je za 55 posto od prethodne godine na rekordnu razinu u svibnju te je Rusija zamijenila Saudijsku Arabiju i postala glavni kineski dobavljač, a rafinerije su ostvarile dobit na snižene cijene zaliha.

Putin je također rekao da Rusija razvija alternativne mehanizme za međunarodno financijsko poslovanje s partnerima iz BRICS-a.

ŠOK U RUSIJI Nosača 'nuklearne aktovke' su pronašli propucanog u Moskvi: Uvijek mora biti u blizini Putina

"Ruski financijski komunikacijski sustav je otvoren za povezivanje s bankama BRICS zemalja. Ruski platni sustav MIR širi svoju prisutnost. Istražujemo mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute koja će se temeljiti na valutama BRICS zemalja", rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • vujat 23.06.2022.

    Budaletine i botovi ne znanu da BRICS ima trećinu BDP na svijetu.

  • 22.06.2022.

    Valja ga dostaviti u Brazil kuda,kako i po kojoj cijeni?Daleko su te zemlja anisu ni blizu razvijene ekonomski kao EU!

  • jučer antivakser danas putinofil 22.06.2022.

    na RTS i RIJA novosti kazu da je Rusja najbogatija na svjetu, rata nema to je SMS propoganda zapadnih medja iz bijolaboratorija pod zemljom

Komentiraj...
Vidi sve komentare