To je to što me zanima!

Računi su ostali isti, ali škola i vrtić sada imaju više prostora

ENERGETSKA UČINKOVITOST: Potrošivši 5,5 milijuna kuna na vrtić u Pregradi i školu u Stipernici značajno se uštedjelo na grijanju, a mališani sada žive zdravije
Vidi originalni članak

Ravnateljica Gordana Krizmanić jako je ponosna na djecu u vrtiću 'Naša radost' iz Pregrade koja su smislila i nacrtala slikovnicu koju su poslije tiskali. A jednako je ponosna i na projekt energetske učinkovitosti na tom vrtiću zbog kojeg djeci više neće biti hladno dok crtaju.

- U prvoj fazi smo dogradili dvije igraonice, a u drugoj smo zamijenili dotrajalu drvenu stolariju u igraonici. Ostale su nam još kancelarije, koje nam nisu bile prioritetne, jer mi smo stalno u pokretu po vrtiću i blagovaonici - kazala nam je ravnateljica. 

Obnova vrtića, kaže, u etapama traje već četiri godine i ubrzo će dobiti termofasadu i na starijem dijelu zgrade, a slijedi i novi pokrov na zgradi, što vjerojatno znači i modernu termoizolaciju i s te strane. Vrijednost projekta je 2,9 milijuna kuna, od čega Fond za energetsku učinkovitost sudjeluje sa 1,2 milijuna kuna, dok se za ostalo pobrinuo Grad Pregrada s gradonačelnikom. 

- Povećali smo prostor  za 180 metara četvornih, a troškove grijanja nismo povećali. Sasvim je očito koliko je zgrada postala energetski učinkovitija - dodala je ravnateljica. 

Provela nas je i kroz dvorište u kojem djeca sada imaju gredice u kojima čekaju da im proklijaju njihovi paradajzi, paprika i razno drugo povrće. Pokazala nam je kompostanu, voćnjak s višnjama, jabukama, trešnjama, šljivama, dunjama... uopće, s ne baš puno sprava za igranje, ali s puno mjesta za ludu zabavu djece, a opet da se odmalena uče životu s prirodom. 

Vrtić čak ima male eko-patrole koje paze da su sva svjetla ugašena kad nisu neophodna i sve slavine zatvorene.

Kao i ranije, ovo ljeto će ravnateljica sa suradnicima i roditeljima volonterski raditi na uređenju prostorija. Bez roditelja, bez lokalne zajednice, kaže, ništa od toga ne bi bilo moguće. 

Slična priča i u školi u Stipernici

Sličnu priču zatekli smo i nekoliko kilometara dalje u mjestu Stipernici, gdje se upravo dovršava energetski skoro savršena područna osnovna škola vrijedna 2,2 milijuna kuna, u čemu je Fond uskočio sa 887.000. 

- Učenici su trenutno u iznajmljenim prostorima starog zadružnog doma, u jako staroj zgradi. To je pedagoški stvarno sasvim neprimjeren prostor - kazala nam je ravnateljica škole Zdravka Žiger. Sve je krenulo nabolje, kad su se prije nekoliko godina udružili Grad i Krapinsko-zagorska županija. Škola je praktično gotova i nakon opremanja trebala bi biti ili u A ili u B razredu energetske učinkovitosti. Ravnateljicu Žiger pitali smo i što im znači tabla s oznakom "zelena zona" na ogradi nove škole.

-  Projektom je predviđeno da se sanira i onaj kanal pored škole i sve uokolo, tako da oko zgrade posvuda bude travnjak, zatim igralište vezano za školu, a naprijed samo parkiralište. Da bude što više zelenila – odgovorila nam je.


Idi na 24sata

Komentari 8

  • SUSSIE_1 17.04.2015.

    Lijepo je čuti i koji ovakav pozitivan primjer.

  • cassini 17.04.2015.

    LOL...a što tako nešto nije napravljeno na područjima koje su bila okupirana i porušena tijekom rata???? lako onima koji su rat gledali na TVu za vrijeme dnevnika prije odlaska u noćni život??? al se država dijeli na razvijeni i zaostali dio...ko Italija...ccc...

  • morski konjić 17.04.2015.

    Uz sposobne stručnjake i ljude koji rade svoj posao iz ljubavi a ne interesa SVE se može !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare