Obavijesti

News

Komentari 8

Računi su ostali isti, ali škola i vrtić sada imaju više prostora

Računi su ostali isti, ali škola i vrtić sada imaju više prostora
4

ENERGETSKA UČINKOVITOST: Potrošivši 5,5 milijuna kuna na vrtić u Pregradi i školu u Stipernici značajno se uštedjelo na grijanju, a mališani sada žive zdravije

VIDEO

Ravnateljica Gordana Krizmanić jako je ponosna na djecu u vrtiću 'Naša radost' iz Pregrade koja su smislila i nacrtala slikovnicu koju su poslije tiskali. A jednako je ponosna i na projekt energetske učinkovitosti na tom vrtiću zbog kojeg djeci više neće biti hladno dok crtaju.

- U prvoj fazi smo dogradili dvije igraonice, a u drugoj smo zamijenili dotrajalu drvenu stolariju u igraonici. Ostale su nam još kancelarije, koje nam nisu bile prioritetne, jer mi smo stalno u pokretu po vrtiću i blagovaonici - kazala nam je ravnateljica. 

Obnova vrtića, kaže, u etapama traje već četiri godine i ubrzo će dobiti termofasadu i na starijem dijelu zgrade, a slijedi i novi pokrov na zgradi, što vjerojatno znači i modernu termoizolaciju i s te strane. Vrijednost projekta je 2,9 milijuna kuna, od čega Fond za energetsku učinkovitost sudjeluje sa 1,2 milijuna kuna, dok se za ostalo pobrinuo Grad Pregrada s gradonačelnikom. 

- Povećali smo prostor  za 180 metara četvornih, a troškove grijanja nismo povećali. Sasvim je očito koliko je zgrada postala energetski učinkovitija - dodala je ravnateljica. 

Provela nas je i kroz dvorište u kojem djeca sada imaju gredice u kojima čekaju da im proklijaju njihovi paradajzi, paprika i razno drugo povrće. Pokazala nam je kompostanu, voćnjak s višnjama, jabukama, trešnjama, šljivama, dunjama... uopće, s ne baš puno sprava za igranje, ali s puno mjesta za ludu zabavu djece, a opet da se odmalena uče životu s prirodom. 

Vrtić čak ima male eko-patrole koje paze da su sva svjetla ugašena kad nisu neophodna i sve slavine zatvorene.

Kao i ranije, ovo ljeto će ravnateljica sa suradnicima i roditeljima volonterski raditi na uređenju prostorija. Bez roditelja, bez lokalne zajednice, kaže, ništa od toga ne bi bilo moguće. 

Slična priča i u školi u Stipernici

Sličnu priču zatekli smo i nekoliko kilometara dalje u mjestu Stipernici, gdje se upravo dovršava energetski skoro savršena područna osnovna škola vrijedna 2,2 milijuna kuna, u čemu je Fond uskočio sa 887.000. 

- Učenici su trenutno u iznajmljenim prostorima starog zadružnog doma, u jako staroj zgradi. To je pedagoški stvarno sasvim neprimjeren prostor - kazala nam je ravnateljica škole Zdravka Žiger. Sve je krenulo nabolje, kad su se prije nekoliko godina udružili Grad i Krapinsko-zagorska županija. Škola je praktično gotova i nakon opremanja trebala bi biti ili u A ili u B razredu energetske učinkovitosti. Ravnateljicu Žiger pitali smo i što im znači tabla s oznakom "zelena zona" na ogradi nove škole.

-  Projektom je predviđeno da se sanira i onaj kanal pored škole i sve uokolo, tako da oko zgrade posvuda bude travnjak, zatim igralište vezano za školu, a naprijed samo parkiralište. Da bude što više zelenila – odgovorila nam je.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.