To je to što me zanima!

Radnicima Uljanika sjeda plaća: 'To je samo vatrogasna mjera'

Radnici su svjesni da je osiguranje novca za dvije plaće samo vatrogasna mjera, a da je problem puno dublji. Jedan od radnika, koji je maskiran, kaže da su Uprava i političari upropastili brodogradilište
Vidi originalni članak

Plaća radnicima Uljanika počela je sjedati na račune, kazao je u petak nešto prije 12 sati Predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko, javlja N1. Šverko je dodao kako će svi radnici danas dobiti plaću. 

- Plaća je krenula, sjeda na račune radnika. Isplatom plaća završava štrajk - kazao je Šverko.

'Taj novac nije dovoljan ni da se pokriju minusi'

Iako je još ranije iz Uljanik Grupe objavljeno da je transfer novca za plaće u tijeku, radnici su i dalje bili na pulskim ulicama. Radnici su svjesni da je osiguranje novca za dvije plaće samo vatrogasna mjera, a da je problem puno dublji. Jedan od radnika, koji je maskiran, kaže da su Uprava i političari upropastili brodogradilište.  

- Taj novac nije dovoljan ni da se pokriju minusi nastali u ovih 15 dana, to je gola egzistencija. Dok ne uplate plaće, mi idemo dalje po gradu - rekao je.

Šverko je ranije ujutro poručio kako će radnici biti u štrajku sve dok im se ne isplati plaća koju još nisu dobili jer su očito u tijeku operativne radnje koje se odnose na potpisivanje dokumenata u bankama.

- Kada sjednu plaće na račune radnika prekidamo štrajk - najavio je Šverko u izjavi medijima ispred uprave puljskog Uljanika. Dodao je kako su pozvali radnike da ostanu na radnim mjestima, jer nemaju više što izlaziti u grad jer su poručili sve što su imali i da idu "korak po korak". 

POGLEDAJTE VIDEO

Danas bi u 11 sati trebao zasjedati Nadzorni odbor i raspravljati o novim članovima toga tijela koji će kasnije izabrati novu upravu Uljanika.

U međuvremenu radnici su se počeli okupljati pred zgradom uprave Uljanika, osmi su dan u štrajku i očekuju da će im tijekom dana biti isplaćena srpanjska plaća.

Uljanik: U tijeku je transfer novca za plaće

Iz Uljanika je u petak priopćeno da je, unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. Maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonit i moguć način isplate plaća te je transfer novca za plaće u tijeku.

- Stručne službe Uljanika završile su sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaće, na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe -  navodi se u krakom priopćenju iz Uljanika.

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.

Time su Uljanik Grupi osigurana sredstva da u petak isplati plaće radnicima, ali ne i Upravi Uljanik Grupe.

Premijer Andrej Plenković se u četvrtak osvrnuo na situaciju u Uljaniku, podsjetivši kako je u ponedjeljak primio predstavnike radnika i sindikata te kako je na tom sastanku rečeno da će se Vlada angažirati maksimalno kako bi se osigurale dvije plaće.

- Našli smo model kako da to naše obećanje ispunimo i šaljemo poruku radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće i za srpanj i za kolovoz, poručio je Plenković. Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

- Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna, zaključio je Plenković.

Idi na 24sata

Komentari 163

  • zgrada 31.08.2018.

    Nema vise socijalizma i Francuska kao primjer socijalizma se mjenja,manje socijale manja prava radnika pa i Margaret Tacher je pozatvarala rudnike jer su stvarale velike gubitke a prosvjedi su uguseni brutalno i poslije se Engleska digla i tako i brodogradnja koja samo pravi gubitke ,jedinu korist su imali takozvani menanderi koji su viletine napravili!legle su plače ali mislim da je to zadnje.

  • kurcoglu 31.08.2018.

    Sad mogu nazad na posao proizvoditi gubitke. Jeftinije bi bilo da su doma i primaju plaću da ne rade, kao Thompson koji prima pare da ne pjeva. Zato ga i zovu u arenu, to im je idol.

  • andreas44 31.08.2018.

    Treba sad malo odmoriti od štrajka!

Komentiraj...
Vidi sve komentare