To je to što me zanima!

Rafael samo želi narasti: 'Čim je čuo da postoji lijek, bio je sretan. Ali država nas ignorira'

Dječak boluje od ahondroplazije, rijetke bolesti koja je uzrok patuljastog rasta. Već četiri godine postoji lijek koji bi mu pomogao, a prima se samo do 12. godine
Vidi originalni članak

Strašno me ljuti što ja kao roditelj djeteta s rijetkom bolesti moram sama u borbu za ovaj lijek, dok nas država ignorira. Nije li mi dovoljna ta briga za njega, nego moram po noći čitati zakone, ići na prosvjede i biti pravnik, odvjetnik i psiholog u isto vrijeme. To me boli, a ne to što ja imam bolesno dijete, započinje nam priču u Zagrebu mama Stipica Soče o svom veselom sinu Rafaelu, šestogodišnjem dječaku koji ima rijetku bolest ahondroplaziju.

Naime, ahondroplazija je poremećaj razvoja hrskavice pri rastu dugih kostiju te nije nasljedna od zdravih roditelja. U 80 posto slučajeva razvija se “de novo”, spontano prije samog embrionskog razvoja. No ako će jednoga dana Rafael imati djecu, postoji 50-postotna šansa da će ona naslijediti ovu bolest od svog roditelja. Nju dobije jedan čovjek od 25.000.

Rafael se neometano igrao sa svojim mačkom dok je njegova mama pričala o bolesti, hrabro kao i njegova sestra Laura (24), koja uz sljepoću ima i cerebralnu paralizu. Obitelj Soče odiše nevjerojatno pozitivnom energijom i ljubavlju te slogom koja se rijetko viđa, unatoč svakodnevnim preprekama s kojima se zajedno bore.

- Želimo ispričati svoju priču kako bi drugima bilo lakše, da se još jače borimo, da dobijemo lijek za Rafaela i drugu dječicu, kako bi imali pravo na ono što je u drugim državama potpuno normalno. Lijek jednostavno mora biti dostupan.

Izborili smo se za Spinrazu, moramo i za ovaj lijek - govori Stipica i dodaje:

- Biomarinov lijek Voxzogo prima se od 2. do 12. godine, znači da je Rafael izgubio već četiri godine. Sedmero djece u Hrvatskoj ga treba, a oni nas već dvije godine ignoriraju, otkad je lijek odobren u svijetu.

Ima djece koja su na granici, imaju 11 godina i mogu ga primiti još godinu dana, a on im donosi puno veću kvalitetu života u kasnijem životu. Oboljeli mogu narasti 124 centimetra kod žena i do 131 centimetra kod muškaraca. Lijek im donosi još koji centimetar, no to nije ono ključno, nego će njima kasnije biti puno lakše.

- Poslala sam nebrojeni broj mailova, no nisam dobila gotovo ni jedan odgovor - očajna je Rafaelova majka, no s velikom željom za promjenom ispričala nam je kako se bori od Rafaelova rođenja.

- U 35. tjednu trudnoće na ultrazvuku su doktori vidjeli kraće bedrene kosti, no ništa se zapravo ne zna dok se dijete ne rodi i genetičar ne potvrdi bolest. Pri porođaju ga je pregledao pedijatar i prepoznao neuobičajene morfološke crte lica. Njima su karakteristično visoko čelo, uši su niže, karakteristična drška nosa, veća glavica, a noge i ruke kraće naspram trupa - objašnjava nam mama Stipica gledajući u svog dječaka pa mu se obratila s "lijepo oko moje" te licem punim ljubavi i nježnosti.

Dječak se nije dao smesti u igri, iako ga je majka pitala je li mu teško slušati što mama priča teti novinarki.

- Ti već sve to znaš, je li tako dušo moja? Ako ti je teško, možeš otići na gornji kat i dalje se igrati - kaže mu Stipica pa nam otkriva kako je dječak i sam u procesu privikavanja na svoju rijetku bolest, no smiješak mu na licu ne nedostaje.

- Svaki dan radimo s njim na tome da prihvati sebe i živi potpuno neometano. Za mene i supruga naša su djeca potpuno normalna, no treba nam jača podrška države da se lakše izborimo s njihovim stanjima.

- U našem sustavu rodiš dijete, oni ti kažu da možda je, a možda nije bolesno. Zatim ideš na pregled pedijatru, koji te šalje genetičaru, a ti možeš dobiti termin tek za godinu dana. Ja bih trebala s djetetom kojemu treba cijela skupina stručnjaka čekati godinu dana da mu izvade krv i da se vidi je li pogreška na kromosomu ili nije. Naše zdravstvo govori o ranoj intervenciji, no bez veza i vezica zapravo se ništa ne može. Mi smo dobili termin kroz mjesec dana, a ja poučena iskustvom od kćeri Laure, koja ima cerebralnu paralizu, već sam znala cijeli postupak i naručila sam ga na sve pretrage - približila nam je Stipica situaciju u zdravstvu.

- Za lijek sam saznala od ortopeda. Ondje je i Rafael također čuo da postoji lijek i čim je došao kući, rekao je sestri i tati da postoji lijek od kojega će on narasti. Kako da ja sad djetetu objasnim da mu država ne da lijek i da mu ga mi ne možemo kupiti makar prodali sve što imamo, pa na kraju i same sebe - kako mama priča o lijeku, Rafael sluša s očima punim nade.

- Ovaj lijek dostupan je u većini europskih država za djecu kojoj je potreban, nedavno i u Makedoniji, no mi ga još nemamo. Nama vrijeme leti, ja sama printam i učim sve i o njemu - objašnjava nam zabrinuta mama listajući poveći fascikl prepun papira o istraživanju bolesti, o nalazima i o samom lijeku.

U svakodnevnoj borbi protiv sustava i bolesti, obitelj Soče ne skida osmijeh s lica. Unatoč teškoćama u svakodnevnom životu, idu zajedno na koncerte, uživaju u filmovima i velikoj ljubavi. Jedino što im treba je da budu samo roditelji, a ne i borci protiv sustava te da svu svoju pozornost mogu usmjeriti samo na svoju djecu. 

Idi na 24sata

Komentari 128

  • Tyrion Lannister 15.03.2023.

    Gospođa Soče trebala bi svaki dan gledati seriju Game of Thrones kako bi shvatila kakav dragulj od djeteta ima.

  • onisvi 12.03.2023.

    Smiluj se Boze , daj im snage svima !

  • JoMa1212 12.03.2023.

    Kad bi svi dobili što požele ništa ne bi ostalo za drugu djecu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare