To je to što me zanima!

Rasprava o radu Vlade zbog propale kupnje vojnih aviona

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada i MORH nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, te da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona, te postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića.

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno u postupku nabave, da nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, te da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.

Traže od Vlade da u roku od petnaest dana obavijesti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (tzv. non-paper).

Također podnositelji traže da prije pokretanja novog postupka nabavke aviona Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno Zakonu o obrani.

Vlada je prošlog tjedna odbacila SDP-ovu interpelaciju ocijenivši da su navodi iz nje neosnovani i neutemeljeni. Stavove Vlade i posao s borbenim avionima u Saboru će braniti premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.

Prije rasprave o interpelaciji zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kojim se po prvi puta zasebno normira postupak izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na dnevnom redu je i Izvješće o uredbi koju je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti kao i prijedlog godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2019. godine, pa se očekuje da će rasprava o interpelaciji doći na red tek poslijepodne.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • B.L.Devín 14.02.2019.

    Zbog sve te gungule oko Baracka f16, svekoliko građanstvo i seljaštvo hrvatsko, zaboravilo je jednu maaaaalu sitnicu. Učinkovitu i uspješnu protuzračnu obranu ne čine samo avioni, pa taman da oni ganc novi ispod čekiča bili. Prema riječima daleko obavještenijih od moje malenkosti HRZ uopče nema raketne protuavionske sisteme čak ni srednjeg dometa a kamoli velikog. O proturaketnim sistemima smiješno je i govoriti. O sistemima za elektronsko ometanje, prisluškivanje i ratovanje opčenito, i još smješnije. O obučenim i školovanim kadrovima za rukovanje istima i još, još, još, smješnije. I to sve u 21. stolječu i vremenima kad je davno prestalo važiti ono, "boj ne bije svijetlo oružje nego srce u junaka". Ako je ikad to i važilo. Imamo samo protuzračnu obranu za avione kojih se sječaju još nešto živih naših djedova da su hrvatskim nebom letjeli od 1941. do 1945. Čujem da imamo nešto novih radara, ali u slucaju rata, u nedostatku svega gorenavedenog da ih brani, samo kao mete protivničkim raketama i avionima. Najkrače i iskreno rečeno, koji i kakvi god god avioni bili,, sami avioni bez predhodno spominjanog su ništa, ili bolje rečeno nepotrebni trošak..

  • ljubica ljubičica_1 14.02.2019.

    Uopće neznam što raspljavljaju.Pa fala bogu da nismo kupili te stare kante.Štoće nama avijoni kad smo u NATU?

  • Jedan_dečko 14.02.2019.

    Hrpa nesposobnjakovica i uhljeba, zna se ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare