To je to što me zanima!

’Raspravljat ćemo o omikronu i prijetnjama koje nam donosi’

Još nije poznato hoće li Savjet zbog novog soja tražiti uvođenje strožih mjera
Vidi originalni članak

Čuo sam se s mnogim članovima Savjeta i nije mi poznato da ćemo tražiti bilo kakve stroge mjere, rekao je epidemiolog Branko Kolarić, jedan od članova Znanstvenog savjeta. Potvrdio nam je da će u utorak u podne sastanak u Vladi biti kako je i planiran. Poziv su, kaže, dobili još u četvrtak.

Glavna tema sastanka bit će pojava omikron varijante korona virusa, a to je potvrdio i epidemiolog Kolarić. Radi se, podsjetimo, o varijanti koja se velikom brzinom širi Europom i SAD-om te je vjerojatno da će s vremenom postati dominantna varijanta korone u cijelom svijetu.

OPTEREĆENJE ZA BOLNICE 'Omikron se širi i to brzo te postaje dominantan u svijetu'

Neke studije sugeriraju da omikron uzrokuje manje hospitalizacija od trenutačno dominantne delta varijante, ali se strahuje da bi zbog mnogo zaraženih moglo doći do opterećenja zdravstvenih sustava.

Pojedini mediji objavili su jučer da će više znanstvenika od premijera Plenkovića i Stožera na sastanku Znanstvenog savjeta zatražiti uvođenje strožih mjera zbog pojave omikrona.

- Kao što sam rekao, o tome doista ne znam ništa. Sigurno je da ćemo raspravljati o omikronu i prijetnjama koje on nosi sa sobom. Pritom ćemo sigurno pričati i o mjerama, no ne znam za nikakvu konkretnu mjeru koju bismo sutra mogli zatražiti. Više ću vam sigurno moći reći sutra nakon sastanka - rekao je epidemiolog.

UŽIVO: SVE O KORONAVIRUSU Omikron potvrđen i na Kosovu

Podsjetimo, u svijetu se situacija zbog omikrona sve više pogoršava. Neke zemlje poput Portugala vraćaju stroge mjere. U SAD-u mnogi su dočekali Božić u zračnim lukama ili na povratku kući s otkazanog leta, sve zbog naglog širenja omikrona. U australskoj državi Novi Južni Wales ponovno rekordan broj novozaraženih - 6400. Beskonačni redovi za testiranje ne daju nadu da i idućih dana neće biti slično. 

Idi na 24sata

Komentari 92

  • simonairena 28.12.2021.

    sta se desilo s onim drugim sojevima? sve izumrlo?🙄

  • nec.1996 28.12.2021.

    kasno marko na kosovo stize da te donjeli stroge mjere prije par mjeseci ,i zatvorili sve ne bi bilo ovoliko mrtvih i pune bolnice,bitne su covid potvrde a ti sa tim potvrdama prenose viruse,,

  • 28.12.2021.

    Netko će morati odgovarati za ovako velik broj mrtvih od korone. Svaki dan pun autobus umrlih! Puštaju ljude da umiru umjesto da uvedu stroge mjere i cijepe ljude, jer to je jedini spas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare