News

Komentari 92

’Raspravljat ćemo o omikronu i prijetnjama koje nam donosi’

’Raspravljat ćemo o omikronu i prijetnjama koje nam donosi’

Još nije poznato hoće li Savjet zbog novog soja tražiti uvođenje strožih mjera

Čuo sam se s mnogim članovima Savjeta i nije mi poznato da ćemo tražiti bilo kakve stroge mjere, rekao je epidemiolog Branko Kolarić, jedan od članova Znanstvenog savjeta. Potvrdio nam je da će u utorak u podne sastanak u Vladi biti kako je i planiran. Poziv su, kaže, dobili još u četvrtak.

Glavna tema sastanka bit će pojava omikron varijante korona virusa, a to je potvrdio i epidemiolog Kolarić. Radi se, podsjetimo, o varijanti koja se velikom brzinom širi Europom i SAD-om te je vjerojatno da će s vremenom postati dominantna varijanta korone u cijelom svijetu.

Neke studije sugeriraju da omikron uzrokuje manje hospitalizacija od trenutačno dominantne delta varijante, ali se strahuje da bi zbog mnogo zaraženih moglo doći do opterećenja zdravstvenih sustava.

Pojedini mediji objavili su jučer da će više znanstvenika od premijera Plenkovića i Stožera na sastanku Znanstvenog savjeta zatražiti uvođenje strožih mjera zbog pojave omikrona.

- Kao što sam rekao, o tome doista ne znam ništa. Sigurno je da ćemo raspravljati o omikronu i prijetnjama koje on nosi sa sobom. Pritom ćemo sigurno pričati i o mjerama, no ne znam za nikakvu konkretnu mjeru koju bismo sutra mogli zatražiti. Više ću vam sigurno moći reći sutra nakon sastanka - rekao je epidemiolog.

Podsjetimo, u svijetu se situacija zbog omikrona sve više pogoršava. Neke zemlje poput Portugala vraćaju stroge mjere. U SAD-u mnogi su dočekali Božić u zračnim lukama ili na povratku kući s otkazanog leta, sve zbog naglog širenja omikrona. U australskoj državi Novi Južni Wales ponovno rekordan broj novozaraženih - 6400. Beskonačni redovi za testiranje ne daju nadu da i idućih dana neće biti slično. 

Najčitaniji članci