Obavijesti

News

Komentari 184

Omikron potvrđen i na Kosovu

Omikron potvrđen i na Kosovu

Kosovski institut za javno zdravlje potvrdio je u nedjelju navečer da je na Kosovu registrirana nova varijanta koronavirusa – omikron, navodeći da je dosad riječ o ukupno devet slučajeva

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.03

Omikron potvrđen i na Kosovu 

Kosovski institut za javno zdravlje potvrdio je u nedjelju navečer da je na Kosovu registrirana nova varijanta koronavirusa – omikron, navodeći da je dosad riječ o ukupno devet slučajeva.

U laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje danas su testirana 22 pozitivna uzorka prikupljena u razdoblju od 15. do 25. prosinca, od kojih je za devet potvrđeno da je u pitanju varijanta omikron, naveli su iz Instituta.

U dva slučaja omikron je registriran kod osoba koje su došle na Kosovo iz Sjedinjenih Država, dva kod osoba koje su doputovale iz Londona, a u jednom slučaju riječ je u osobi iz Francuske.

Istodobno, četiri slučaja potvrđena su među stanovncima južnog dijela Kosovske Mitrovice, većinski naseljene Albancima, ali su one negirale putovanja izvan Kosova i kontakt s osobama koje nisu s Kosova.

Podsjećajući na upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da se omikron brže širi od delta varijante i na iskustva drugih zemalja, Institut konstatira da se "očekuje pogoršanje epidemiološke situacije na Kosovu".

Zajedno sa kosovskim ministarstvom zdravlja Institut je pozvao građane da se striktno pridržavaju epidemioloških mjera i da se obavezno cijepe kako bi pridonijeli suzbijanju širenja zaraze.

Cijepljenja na Kosovu moguće je "u bilo kom trenutku i bez prethodnog zakazivanja, neovisno o prebivalištu i državljanstvu", podsjetio je kosovski Institut za javno zdravlje. 

20.44

Češki predsjednik Zeman poziva na obvezno cijepljenje protiv covida-19

Češki predsjednik Miloš Zeman zauzeo se za obavezno cijepljenje protiv covida-19 tijekom svog tradicionalnog božićnog obraćanja.

Rekao je da je u početku bio skeptičan glede te ideje, ali da se predomislio zbog opetovanih valove zaraze.

Zeman je izjavio da ga je u konačnici potaknula Austrija, koja je proglasila cijepljenje obveznim od veljače 2022.

"Uvjeren sam da je to najlakši način za suzbijanje pandemije. Već imamo obvezna cijepljenja protiv cijelog niza drugih bolesti. Nema razloga da im ne dodamo i koronavirus", kazao je.

Takav radikalan korak bolji je nego samo promatrati kako se faze ublažavanja izmjenjuju s novim valovima zaraze diljem Europe, rekao je.

Komentirao je i druga pitanja, kritizirajući klimatske aktiviste kao što je to činio i u prošlosti, zbog, kako je naveo, pretvaranja "razumnih ekoloških ciljeva u neku vrstu religije".

Pohvalio je rad prethodne vlade, kojoj je na čelu bio populistički bivši premijer Andrej Babiš, a koja je izgubila na parlamentarnim izborima.

Naložio je novoj koaliciji, koja je prisegnula prošli tjedan, da ne ublažava fiskalnu disciplinu kako bi udovoljila poslovnim lobijima koji traže porezne olakšice.

19.04

ZADARSKA ŽUPANIJA

U Zadarskoj je županiji u posljednja 24 sata potvrđeno 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

Testirana su 122 uzorka, pod aktivnim je nadzorom 1526 stanovnika, a od covida-19 od jučer se oporavilo  140 osoba.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 43 oboljelih, od kojih je 12 na respiratorima, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je sedmero pacijenata.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje mjere samoizolacije.

17.32

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem ( po 1 osoba iz Vukovara, Iloka i Ludvinaca). Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 20441, od kojih je 19701 izliječena, a ukupno je preminulo 378 osoba.

Trenutno je u županiji 56 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su  52 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 118463.

U samoizolaciji se na području županije nalaze 462 osobe.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 5 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 1 liječnik, 2 med. sestre / tehničara, 2 druga zdravstvena radnika ).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se 1 radnik (1 liječnik).

14.43

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

U Požeško-slavonskoj županiji potvrđeno je šest novih slučajeva  zaraze koronavirusom.

U toj županiji od zaraze koronavirusom trenutno se liječe 214 osoba, od kojih je 29 osoba na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 142 osobe.

Komentari 184