To je to što me zanima!

Raspustili šesti saziv Sabora, Nazif Memedi jedini bio protiv

Zastupnici su sa 135 glasova 'za' raspustili ovaj saziv Hrvatskog sabora. Jedini protiv je bio Nazif Memedi. Luka Bebić je na kraju bio sretan punom dvoranom
Vidi originalni članak

Dame i gospodo, zahvaljujem na suradnji! - pozdravio se u točno 13 sati i 38 minuta predsjednik Sabora Luka Bebić i raspustio Sabor. Za Odluku o raspuštanju Sabora glasalo je 135 zastupnika samo je Dragan Vukić (HDZ) bio suzdržan dok je manjinski zastupnik Nazif Memedi bio protiv.

- Namjerno sam glasao protiv kako bih ljudima pokazao da dvorana ljepše izgleda ako je puna. Da imam neku bolju funkciju oduzeo bih plaću svima koji zadnja dva tjedna nisu bili u sabornici – rekao je novinarima Memedi.

Pala je i slika za sjećanje zastupnika koji su se poredali ispred govornice i uslikali pa je 153 zastupnika, koji su sjedili u ovom sazivu Sabora, otišlo u povijest. U jednoj od dvorana Sabora na prvom katu još je tijekom jutra osvanuo portret predsjednika Sabora Luke Bebića. U dvorani Ante Starčevića obješeni su portreti svih dosadašnjih predsjednika, pa tako i danas raspuštenog Sabora.

No i sama završnica nije protekla mirno pa se hvatao kvorum da bi se izglasala dopuna dnevnog reda u zadnji tren i kako bi se izglasali zakoni. Naime, HSS se nije pojavio točno u podne kada su zakazali da će glasovati. Naljutilo ih je jer je Vlada u četvrtak poslijepodne poslala odluku da ukida Zakon o golfu. To je izbacilo Bebića iz takta. 

- Kako im nije mučno inzistirati da sad nemamo kvoruma kako bi zaključili rad Sabora? Ako se slučajno dogodi da ne budemo imali kvoruma za raspuštanje Sabora, onda će Sabor raditi i dalje – zaprijetio je Bebić i uzeo pauzu od 15-tak minuta kako bi se zastupnici vratili u sabornicu. Nakon pauze je došlo 138 zastupnika, ali nisu svi umetnuli svoj ključić da glasuju pa se Bebić nekoliko puta gubio u tome ima li kvorum od 77 zastupnika ili nema.

Na kraju su djelatnici Sabora iz zraka, stojeći na galeriji, pobrojali da je 135 zastupnika prisutno pa su dizanjem ruku izglasali dopunu dnevnog reda. 

Friščić: Trebalo je raspraviti o Zakonu o golfu

Josip Friščić (HSS) poslije je novinarima rekao da nije dobro da se Zakon o golfu ukinuo na ovakav način jer se o tome trebalo raspraviti. Za vrijeme glasanja, zastupnici Kukuriku koalicije kratili su vrijeme slikajući se međusobno foto aparatima i mobitelima. A Silvano Hrelja (HSU) na trenutak je 'ubio oko'.

Šesti saziv Hrvatskog sabor izglasao je i svoje posljednje odluke između ostalog i Odluku o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2012. Glas za Odluku dali su i iz oporbe koji su bojkotirali glasovanje gotovo svih ostalih raspravljenih točaka. 

Neugodna završnica šestog saziva

Tehnički, mandat zastupnika od sada još uvijek traje i to sve do konstituiranja novog Sabora. A Šesti saziv ostat će upamćen po vrućem finišu u kojem je prvi puta skinut imunitet zastupniku zbog izgovorene riječi, u kojem je oporba bojkotirala rad posljednja dva tjednam, ali i po prljavoj završnici u kojem su padale uvrede i na račun plesa po štangi. No pojedini zastupnici ovaj saziv pamtit će samo po novinarima, barem je tako rekao potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks (HDZ) koji je čak rukama odgurivao novinare od sebe. Stipe Gabrić Jambo (HSS) u sjećanje će ponijeti to da su neki njegovi kolege u Sabor ušli igrom slučaja. 

- Došli su na temelju partijskih križaljki i ne zaslužuju to mjesto jer iznad njega postoji samo Bog - rekao je Jambo. Za nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Ivana Šukera (HDZ) pamtit će četiri godine samo po radu.

- Odradiš posao i to je to – dobacio je Šuker kao da se ne radi o najvišem predstavničkom tijelu u državi koje odlučuje o svim porama života u državi. Bianca Matković (HDZ) neočekivano se pojavila iako je nedavno rodila. 

- To je bila moja moralna dužnost – rekla je Matković.

Za Vesnu Pusić (HNS) zastupnici su svoj posao završili neslavno.

- Završio je ozbiljnom, temeljnom povredom parlamentarizma nasrtajem na instituciju imuniteta zbog izgovorene riječi – rekla je. Ipak, vjeruje kako će ovaj parlament ostati upisan u povijest jer je Hrvatska završila pregovore s EU. Za Zorana Milanovića (SDP) je manje bitan estetski dojam završetka.

- Bitno je stanje u zemlji s čime nisam zadovoljan – izjavio je.

Matković: Drago mi je da nije klonuo duhom

A tijekom prijepodneva, dok su se zastupnici polako skupljali u Saboru, glavna tema bio je Ivo Sanader čije se suđenje prenosilo preko televizije.

- Moje dijete inzistiralo na papanju pa sam morala namiriti sve njegove potrebe prije nego sam došla u Sabor i nisam pratila suđenje. Na kratko sam vidjela da je par kila mršaviji, ali mi je drago da nije klonuo duhom – rekla je Matković. I Sanaderov bliski prijatelj Jerko Rošin (HDZ) vidio je da je bivši premijer malo oslabio. 

- Pristojnim mi se učinio, nije tako jako propao. A za njegove srčane probleme sam znao i prije. Nadam se da će nakon pregleda znati što je i kako je - izjavio je.

Jambo: Došao bih kao fajter. Ne bih bio kukavica

Stipe Gabrić Jambo (HSS) sažalio se nad Sanaderom dok je slušao u svom autu prijenos suđenja.

- Da se danas meni sudi, došao bih u svečanom odijelu i bio bih pravi 'fajter', Dalmatinac od dva metra i 120 kila. Ne govorim jezika koliko i on, ali bih govorio i bio bih moćan i jak kao uvijek, bez dlake na jeziku i ne bih bio kukavica – rekao je Jambo. 

Tijek posljednje saborske sjednice pogledajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 61

  • feba 29.10.2011.

    Poslije njegove izjave,,svi su cigani u Saboru samo sam ja Rom,,ne razumijem zašto je bio protiv raspuštanja Sabora koji i po Ustavu mora biti raspušten.

  • džep 28.10.2011.

    najbolja poruka kolegama zastupnicima u 4 godine je memedijeva "svi cigani samo ja rom".

  • nick praskaton 28.10.2011.

    Da sam ja na poziciji, dolazili bi oni meni svaki dan. Bili bi k'o školarci. Dva tjedna praznika za Božić, malo preko ljeta, a svakodnevno u klupama i aktivno pratili sjednice. A ne da mi plaćamo njihovo izbivanje, zijevanje, spavanje, svađanje itd. Treba njima obveza te im ne bi nikada na pamet pale ove budalaštine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare