To je to što me zanima!

Ravnatelj Klaićeve: Ako opskrba ne bi bila kontinuirana, brzo bismo mogli doći u nepriliku

Mi smo uz dodatni napor uprave i ljekarne u dogovoru s veledrogerijama premostiti ovu situaciju. Praktički, obustave nije ni bilo, rekao je ravnatelj Roić. Klaićeva za sada može odahnuti
Vidi originalni članak

Milka Kosanović, predsjednica veledrogerija pri HUP-u komentirala je situaciju s obustavom opskrbe lijekovima. 

Veledrogerije su pristupile obustavama isporuke kad nije bilo nikakvog drugog rješenja. Veledrogerije su pokušale sve kako bi dug naplatile - kaže Kosanović.

Za naplatu kamata veledrogerije imaju redovan pravni put, no on za sada nije rješenje jer je postupak dug i "nitko ne bi imao koristi od toga". 

RAVNATELJ KBC-A OSIJEK 'Najviše se brinem za onkološke pacijente. Ako se ovo nastavi, slat ćemo ih u Zagreb i Rijeku'

- Najveću moguću cijenu lijeka određuje HALMED i HZZO-ovo Povjerenstvo za lijekove - objasnila je za Dnevnik Nove TV. Dodaje da je marža na lijekove određena zakonom, odnosno pravilnikom.

- Za veledrogerije marža je 8,5 posto, a za neke lijekove i manja. Za veledrogerije pri HUP-u marža za primjerice lijekove za hepatitis je dva posto - kaže.

Najviše se u Hrvatskoj na lijekove troši na onkološke lijekove, potom za probavni pa za živčani sustav.

Kosanović je istaknula da je isporuka prestala prema 30-ak bolnica, ali i da nema bolnice koja je unutar zakonskog roka plaćanja. Novi sastanak s ministrima zdravstva i financija, kaže, trebao bi se dogoditi do kraja tjedna.

'Bez nekih lijekova došli bismo u nepriliku' 

Što se tiče bolnica, prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti kaže da ako situacija potraje - neće biti dobro. 

300 MILIJUNA ZA SMIRENJE Marić o dugovima: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova

- Bez bioloških lijekova kod kroničnih bolesnika, bez kemoterapije. To su lijekovi bez kojih bi vrlo brzo došli u nepriliku ako opskrba ne bi bila kontinuirana. Radi se o danima ili tjednima. Nekih drugih lijekova i materijala imamo dovoljno na zalihama za neki period - kaže. 

Ipak, oni barem zasad mogu odahnuti. 

- Mi smo uz dodatni napor uprave i ljekarne u dogovoru s veledrogerijama premostiti ovu situaciju. Praktički, obustave nije ni bilo - rekao je dr. Roić.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • oleo 21.10.2020.

    beroš kaže kako ima dovoljno po bolnicama lijekova, a gospođa u izjavi nije rekla kako to da su isti lijekovi u hrvatskoj za 20% skuplji nego u sloveniji i 35% u bosni

Komentiraj...
Vidi sve komentare