To je to što me zanima!

Rehnov prijedlog je dobio potporu Europske unije

Pojedinosti o sadržaju novog prijedloga još nisu poznate. Rehn je rekao samo da je riječ o vrlo detaljnom prijedlogu na kojem su radili pravnici
Vidi originalni članak

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je u subotu zadovoljstvo potporom koju je dobio od ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a za svoje napore na rješavanju graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora. On je u subotu o svojim razgovorima s Hrvatskom i Slovenijom izvijestio šefove diplomacija zemalja članica, okupljene na neformalno sastanku u češkom mjestu Hluboka na Vltavi.
U posebnoj izjavi za finske novinare, Rehn je rekao kako se nada da će "Slovenija i Hrvatska pokazati više kooperativnosti". Rekao je da do ponedjeljka navečer očekuje odgovor od obiju strana na svoj novi kompromisni prijedlog i da će u sljedeću srijedu u Bruxellesu razgovarati o tome s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Pojedinosti o sadržaju novog prijedloga još nisu poznate. Rekao je samo da je riječ o vrlo detaljnom prijedlogu na kojem su radili pravni stručnjaci.
Rehn nije htio komentirati ideju austrijskog ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera da se u hrvatsko-slovenskom sporu treba razdvojiti pitanje granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru. Rehn je ponovio da je još uvijek moguće dovršiti pregovore do kraja 2009., ako se pitanje blokade riješi u dogledno vrijeme i ako Hrvatska nastavi s reformama, posebice u pravosuđu i brodogradnji.
- Podupiremo posredničku aktivnost povjerenika Rehna ali vrijeme istječe i ne možemo čekati dovijeka - izjavio je potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove Alexandr Vondra, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nenek666 29.03.2009.

    Slovenija dobiva više nego u vrijeme Račana.Baš me zanima dali će Sabor ratificirati takav sporazum.Ali da je sporazum ratificiran za vrijeme Račana danas bi zbog nečeg drugog bili u čekaonici.

  • ana katarinja 28.03.2009.

    Molim, neka netko objasni zbog čega nije prijedlog transparentan? Što se želi skriti od očiju javnosti, I čije javnosti. Pokazali su nam da je ZERP ništa spram volje EU i dali nam lekciju o tome da moramo šutjeti ako nismo dobili dozvolu da na vlastitom teritoriju sami krojimo zakone. Što se može više dogodit? Možda bi bilo bolje da pričekamo s ulaskom u EU jer bi se dotle mogla i raspast daj Bože.Jeli itko doživio ulazak u tu jaku EU na slovenskoj granici?????? Ono je sramota. Ugodnije sam se osjećala kad sam 80-tih putovala u ondašnju Čerhoslovačku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare