To je to što me zanima!

'Rekla sam mu dobro jutro, a on mi je šakom izbio zube...'

Zlostavljana 15 godina: Bivši suprug prijetio joj je ubojstvom, a susjed joj je zalupio vrata pred nosom kad ga je krvava došla moliti za pomoć. Donosimo potresne priče žena koje trpe obiteljsko nasilje
Vidi originalni članak

Gasio mi je u više navrata opuške od cigareta na nogama. Zbog toga imam ožiljke, ne skidam se na plaži, a kompleks i trauma neće proći dok sam živa, govori nam žena (45), koja je proživjela 15 godina obiteljskog zlostavljanja.

Danas je zbog toga angažirana oko osvješćivanja javnosti o ovom problemu i pomoći drugim ženama u sličnoj situaciji. Udala se 1996. nakon pet mjeseci veze. Kao i u mnogo drugih slučajeva, u početku je bilo sve u redu, on je bio miran i dobar. Alarm se oglasio već 1998., kad je bila pred porođajem i kad je njezin, sad bivši suprug nasred ulice pretukao njezina oca zbog bezazlenog prigovora. Otac je otišao je kod liječnika i dobio savjet da sve prijavi policiji, no nije jer ga je kći molila da to ne učini.

- Moj bivši muž nikad nije imao posao jer ga nije želio. Ja sam radila razne poslove i donosila novac, a i moji roditelji su kontinuirano pomagali. Kad je naša kćerkica imala dvije godine, počela sam mu otvoreno govoriti da mora naći posao, da ne mogu sama. Sav bijes i frustracije koje je nosio u sebi nakon toga su se počeli pretvarati u nasilje. Prvo jedan šamar, pa beskrajne isprike da ne zna što mu je bilo, da nije takav. Pa opet neki pojedinačni šamar ili udarac, i nakon toga svaljivanje krivice na mene, da su moj dugi jezik i prigovaranje to prouzročili - prisjeća se zlostavljana žena.

'Strah me je bio pa nisam zvala policiju'

Pojedinačni udarci ubrzo su prerasli u teške batine, šakama, nogama, čime god je stigao. Znala je nagnječenih rebara danima ležati u krevetu jer se nije mogla pomaknuti. Kćerkicu je sklonila kod svojih roditelja da ne gleda užase u obiteljskom domu. Govorio bi joj da će je ubiti, baciti kroz prozor...

- Neopisivi, grčeviti strah bio je glavni razlog zašto godinama nisam zvala policiju. Bojala sam se da će me ubiti - pojašnjava nam.

Njezini susjedi godinama su slušali urlanje, razbijanja i batine u njezinu stanu, ali nitko nikad nije uzeo telefon i nazvao policiju.
Jednom je sva krvava od batina pobjegla iz stana i pozvonila predstavniku stanara zamolivši ga da od njega nazove roditelje.

Rekao joj je hladno da ne može i zalupio joj vrata pred nosom. Upravo stoga ova žena danas apelira na čitavo društvo da ne okreće glavu od nasilja u obitelji i da ga prijave čim ga čuju. Jer žene su često nemoćne izaći iz pakla koji proživljavaju.

Sudac: Znam da trpiš nasilje, razvedi se

Njezin prijelomni trenutak bio je prije pet godina, kad se ujutro probudila, rekla bivšemu mužu: 'Dobro jutro', a na to dobila strahovit udarac šakom u lice. Držeći izbijene zube u ruci, šokirana i krvava, odlučila je okončati patnju.

Nasilnika je zaključala u sobu i pozvala policiju. Ona je završila na Hitnoj, a on u jednomjesečnom pritvoru, nakon kojeg je otišao i na odsluženje osmomjesečne zatvorske kazne zbog obiteljskog nasilja.

- Nazvao me tad sudac koji je vodio naš slučaj i rekao da zna kako nasilje trpim godinama. Molio me da se što hitnije maknem i razvedem jer moj muž nikad neće biti bolji i drugačiji. A već onih prvih mjesec dana, dok je bio u pritvoru, osjetila sam kao da mi se teret veličine planine odvalio s leđa. Osjećala sam se oslobođeno - priča nam žena, koja od razvoda nije više nikad vidjela bivšeg muža, a od trauma se oporavlja i danas, s dijagnosticiranim PTSP-om.

No snažnija je, kaže, nego ikad. Živi s roditeljima, bavi se prevođenjem, što joj je i struka, te uživa u druženju s dvogodišnjom unučicom. Vodi i grupu na Facebooku, gdje joj se javlja mnogo žena koje ne znaju kako izaći iz pakla.

- Poručila bih ženama da prijavljuju nasilje čim se dogodi. To neće proći samo od sebe, samo će biti sve gore. Pogrešno je ostajati s nasilnikom zbog djece i šutjeti. Jer dijete će vas jednoga dana, kao i mene moje, pitati zašto to nisam prije okončala - kaže.

Idi na 24sata

Komentari 91

  • crazy mind 17.06.2019.

    na zalost u ovoj drzavi to je samo jos jedan segment koj pokazuje kako smo kao drustvo nisko pali. imamo zakone ali se oni provode selektivno, imamo pravosude ali kak bi rekli svabe bas i nije neko :-) . najveci problem smo mi sami, nedostatak casti, nedostatk postenja i sto je najgore nedostatk inteligencije. da je iamamo i malo vec odavno bi zavrsili ovu agoniju

  • Borna.2 17.06.2019.

    Jelena će to sve riješiti

  • 2 x general 17.06.2019.

    pa dobro tko tim ženama bira muževe i partnere??? imaju li one imalo povezane neutrone?? kao nismo znale da je on takav??? gluposti, sve su znale.

Komentiraj...
Vidi sve komentare