To je to što me zanima!

Restauratori našli lice vraga na freski u bazilici Sv. Franje

Na freski koja prikazuje smrt Svetog Franje povjesničarka umjetnosti Chiara Frugone pronašla je profil vraga s tamnim rogovima i zlokobnim osmijehom na licu
Vidi originalni članak

Restauratori umjetnina na Giottovoj freski u bazilici Svetog Franje u Assissiju pronašli su prikaz vraga, piše Reuters. Lice đavla bilo je skriveno u oblacima u vrhu freske iz 13. stoljeća koja prikazuje smrt Svetog Franje. Zasluga za otkriće pripada povjesničarki umjetnosti Talijanki Chiari Frugone. 

Profil vraga Giotto je prikazao s kukastim nosom, podmuklim smiješkom i rogovima. S poda bazilike ga je gotovo nemoguće primijetiti, a jasno se vidi tek na krupnoj fotografiji. 

Glavni restaurator bazilike Sergio Fusetti rekao je kako Giotto vjerojatno nije želio da vrag bude uočljiv pa ga je prikrio među oblacima. 

- Nije isključeno da je Giotto vragom htio prikazati nekog koga je poznavao - rekao je Fusetti. 

Idi na 24sata

Komentari 86

  • MatejLoncaric 06.11.2011.

    ma daj ajde...

  • šakić 06.11.2011.

    ma to je sanader na toj sliki ,ukrast ce i nju !

  • user_133620 06.11.2011.

    fasciniram sam komentarima poput "kako mi znamo da je to vrag?" ili "kako nitko nije primjetio" pa giotto je bilo slikar i naslikao je vraga simbolično po svom viđenju. Morate shvatit da to ne spada u 21.stoljeće gdje možete prikazat šta god hoćete, Michelangelo je naslikao golog krista pa je koro bio pogubljen zbog toga spasio ga je jedino dobar odnos s papom. Stoga ovaj vrag nije baš uočljiv jer ga crkva nebih odobrila. i zato je skriven u oblacima a uzmite u obzir da to nije neka seoska crkvica gdje je strop na 3 metra od poda da se jasno vidi nitko nije primjetio jer je sakriven u obliku oblaka i poda ga se ne primječuje osim ako baš znate kamo gledat, a sumnjam da bi itko od vas tražio obrise vraga u oblacima na freski u bazilici :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare