To je to što me zanima!

RH donirala 1,1 milijun kuna za rješenje problema u Černobilu

Ivo Josipović, Jose Manuel Barroso i drugi čelnici zemalja okupili su se u Kijevu kako bi raspravili o rješenju problema černobilskog reaktora i donacijama, piše HRT
Vidi originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović je na sastanku u Kijevu rekao kako nasljeđe černobilske katastrofe ostaje snažno, a učinci radioaktivnom zagađenja osjećaju se i 25 godina nakon katastrofe. HRT prenosi kako je sastanak u Kijevu na temi sigurnog i inovativnog korištenja nuklearne energije. 

Predsjednik se prisjetio tragedije u Fukushimi te je još jednom narodu Japana izrazio sućut zbog tragičnog gubitka mnogih života. Istaknuo je kako je Vlada RH uvijek pridavala veliku važnost nuklearnoj sigurnosti te je poštovala međunarodna pravila i obveze. 

Međunarodnu donatorsku konferenciju su sazvali jer je 740 milijuna eura nedostajalo za trajno rješenje problema černobilskog reaktora i za završetak gradnje novog betonskog sarkofaga. EU će za tu svrhu izdvojiti 110 milijuna eura, a Hrvatska je donirala 1,1 milijun kuna.

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, rekao je kako sjećanje na tragediju koja je prije 25 godina pogodila Ukrajinu nije izblijedjelo. Na sastanku su govorili i predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, ukrajinski predsjednik Viktor Januović te dužnosnici mnogih zemalja. Josipović je nakon sastanka s Barossom u utorak rekao kako je optimističniji oko datuma završetka pregovora s EU.

Izvorni članak pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 16

  • _july_ 20.04.2011.

    ma to nije ni za dupe obrisat 1.1 japanu 4,4 sebi u đep

  • valko10 20.04.2011.

    Čestitke svima onima koji razmišljaju GLOBALNO, a djeluju lokalno !!!!!! Ovakve akcije su hvalevrijedne za sadašnju generaciju, a pouka pro futurum , da se znanost uključi više u sprečavanju katastrofa...

  • jabbar 20.04.2011.

    Sve koji se protive ovakvim,za jednu ozbiljnu državu,sitnim donacijama pitam:dali bi tako razmišljali da vam se u kolovozu 86.rodilo dijete sa malformacijama u do svibnja urednoj trudnoći?

Komentiraj...
Vidi sve komentare