To je to što me zanima!

Ribari nezadovoljni, brodovi su dvostruko stariji od kapetana

Trenutačno stanje u ribarstvu dugoročno je neodrživo, a ribari su, među ostalim, nezadovoljni jer su njihovi brodovi u lošem stanju i dvostruko stariji od kapetana
Vidi originalni članak

Otkupne cijene ribe ostale su na istoj razini od prije 15 godina, dok su cijene plavog dizela rasle tri puta, kao i ostali ulazni troškovi poput kante motornog ulja koja je koštala 100 kuna, a sad košta čak 236, čulo se na sastanku predstavnika Odbora za ribarstvo HPK s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, piše Večernji list.

Naglašen je i problem starosti brodova, koji se trebaju obnoviti, a dostupni europski fondovi im, tvrde, to ne omogućuju.

TRAŽE POMOĆ! Ako u moru uočite ovu ribu, javite se Institutu za ribarstvo

- Tijekom pregovaranja o ribarstvu pri ulasku RH u EU nije uzeta u obzir starost brodova, koji su trenutačno veliki rizik za poslovanje ribara. Ribarski brodovi u prosjeku su dvostruko stariji od kapetana koji ih voze. S druge strane, jedina smo članica EU čija Uprava za ribarstvo i inspekcija ima zrakoplovne snage i dronove vojne namjene izraelske proizvodnje. Taj nerazmjer između ribara koji vode bitku na tržištu i golemih ulaganja u kontrole i državni aparat nikako nije dobar za cijeli sektor i njegovu učinkovitost. Da može, svaki drugi vlasnik dao bi brod u rezalište jer se rad ne isplati. Zabrinjava nas i budućnost koćarskog ribolova koji se svaki danom smanjuje - upozorio je predsjednik odbora Petar Baranović.

SVE JE MOGUĆE Jabučka kotlina pokazuje da cijelo Sredozemlje ima šansu za oporavak od pretjeranog izlova

Ni operativni programi za ribarstvo nisu bili dostupni malim ribarima zbog čega je među njima golemo nezadovoljstvo. Zato predlažu da se u novom programskom razdoblju sredstva za ribarstvo usmjere na jačanje tržišne pozicije i sufinanciranje tehničke ispravnosti te na unapređenje sigurnosti plovila modernizacijom i rekonstrukcijom.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • os-lega 31.01.2022.

    Kupite si nove brodove i stvar riješena. Moj auto je skoro 20 godina i šta sada, da mi država, netko drugi kupi novi auto? Lihvarima nisu dovoljni ni poticaji i plavi diesel!

  • nottonightjosephine 30.01.2022.

    Kako samo uspijevate imati najgoru i tehnoloski najzaostaliju ribarsku 'nazovi' flotu!??? Ni africka sirotinja ne moze se podiciti takovim nemarom, neznanjem i nesposobnoscu pomaka na bolje. A i putnicka vam flota ne zaostaje puno za recenim. Nije cudo da je kg ribe medju najskuplima u svijetu!

  • 30.01.2022.

    Evo ako neki ribar hoće za njegovu kuću/stan i brodić ja mu dam dvije kuće u Slavoniji svejedno zjape prazne,auto,zemlje oko deset jutara i nešto stoke...pa da živim malo na moru prije nego umrem ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare