To je to što me zanima!

Rijedak fenomen: Svaki stoti stanovnik Bužima ima blizance

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U Bužimu, u BiH, živi oko 20.000 stanovnika. U samo nekoliko godina rata mjesto je dobilo 21 par blizanaca. Građani sada žele napraviti svjetski festival blizanaca
Vidi originalni članak

U ratu sam dobio blizance pa sam krenuo k prijatelju posuditi kolica za njih. No on ih je već posudio. Ni drugi mi nije mogao dati kolica jer ih je i on nekome bio dao.

POGLEDAJ VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dok sam na kraju došao do kolica, zaključio sam da Bužim ima velik broj blizanaca, ispričao je umjetnik i novinar Nedžib Vučelj.

Zatražio je i službenu statistiku ovog omanjeg bosanskog naselja, u kojem živi oko 20.000 stanovnika. Iznenadio se kad je shvatio kako je u samo nekoliko godina rata mjesto dobilo čak 21 par blizanaca . Bužim je daleko iznad prosjek a jer svjetska statistika govori kako se blizanci rode u svakom 88 porodu.

S vremenom je otkrio da ne dobivaju blizance samo stalni stanovnici Bužima nego i drugi koji su se priženili u taj grad.

- Sjećam se godina kad je gotovo svaki razred imao blizance, a nekad je bilo i trojki - rekla je Zumreta Hodžić, mjesna matičarka. I danas blizanci popunjavaju razrede, a nastavnici se sjećaju nestašluka kad bi se blizanci zamijenili.

Gradonačelnik Agan Bunić tumači da bi razlog ovom simpatičnom fenomenu velikog broja blizanaca mogla biti poprilična izoliranost njihova ruralnog mjesta.

- Lokalno stanovništvo ženi se većinom međusobno jer je to poprilično tradicionalna i patriotska zajednica - rekao je gradonačelnik.

Blizanci su napravili i Facebook stranicu “ Bužim, grad blizanaca” . Na njoj od 2013. lijepe fotografije, a do sada ih se skupilo više od 200. Žele od općine zatražiti da Bužim i službeno proglase gradom blizanaca.

- Planiramo organizirati veliki susret svih blizanaca na svijetu - otkrivaju. Ideja je oduševila gradonačelnika Bunića, koji u tome već vidi veliki turistički potencijal.

U Pleternici, “hrvatskom selu blizanaca”, samo prošle godine u vrtić je upisano pet parova blizanaca i dvoje trojke.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • Bože Dragi 21.04.2015.

    Eto tom Nedžibu je magarac blizanac

  • Little Tut 21.04.2015.

    Čega se pametan stidi, budala se ponosi. Pa čak je i u članku navedeno da je to malo, izolirano područje, a obzirom da su višeplodne trudnoće genetski determinirane, naravno da u takvim sredinama dolazi do ženidbe bliže rodbine...e, sad...dovoljno da je jedan imao gen..eto kako ga je fino rasporedio po cijelom mjestu! :))))

  • Danmax 21.04.2015.

    U nekim zemljama kloniranju ovce a nekim šteta ovaca pa kloniranju......:))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare