To je to što me zanima!

Snimka risa iz Gorskog kotara: Halo, jel vam radi ova kamera?

Ovog risa snimile su kamere postavljene u projektu Life Lynx, kojim se treba zaustaviti izumiranje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa. Snimljen je kod naselja Sunger, nedaleko od Mrkoplja
Vidi originalni članak

Dok se ljudski rod mjesecima mora štititi od virusa i skrivati pod maskama, neke zvijeri odlučile su pokazati svoja neodoljiva lica i uperiti poglede točno u kameru.

Pogledajte video: Ris u Gorskom kotaru

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Projekt Life Lynx

Jedan od njih je ris i neobično znatiželjnog pogleda, snimljen ovih dana kod naselja Sunger, nedaleko od Mrkoplja u Gorskom kotaru.

Ovog risa snimile su kamere postavljene u projektu Life Lynx, kojim se treba zaustaviti izumiranje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa. Duhovito komentirajući snimku, istraživači su "citirali" životinju riječima:

"Samo sam došao vidjeti radi li kamera i odoh dalje..."

Kako nam je pojasnio Vedran Sljepčević, dr. med. vet., terenski istraživač u tom projektu i predavač na studiju lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu, nije riječ o jednom risova koji su proteklih godinu i pol naseljeni u našoj zemlji, ni o njihovom potomku.

To je odrasli ris, ali spol i identitet mu još nismo utvrdili, kaže o ovoj fotogeničnoj životinji Sljepčević.

Praćenje naseljenih životinja i njihovih potomaka pomoću ovakvih automatskih foto-zamki i GPS ogrlica te brojne genetske i ekološke analize trebaju pokazati koliko je naseljavanje risa uspješno, a čini se da zasad znanstvenici mogu biti zadovoljni.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Selo_malo 29.10.2020.

    Po ušima ovo nije ris nego vulgaris najobičnija mačka

  • x00x 29.10.2020.

    koliko je takvi slika imigranata na takvim kamerama

  • Provokator2322 29.10.2020.

    Da ga je imati za ljubimca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare