To je to što me zanima!

Robot na Rebru obavio više od 400 operacija raka prostate: 'To će jednoga dana biti standard'

Robot omogućuje urologu da tijekom operacije poštedi važne strukture u zdjelici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sustav odgovoran za kontinenciju
Vidi originalni članak

U Nacionalnom robotskom centru u protekle je četiri godine obavljeno više od 400 preciznih operacija uklanjanja raka prostate, ističu u KBC-u Zagreb, jedinom mjestu u Hrvatskoj gdje se obavljaju urološke operacije pomoću robotske platforme. 

"Radi se o minimalno invazivnom tipu zahvata bez klasičnog operativnog reza uz minimalan gubitak krvi", istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan tijekom prezentacije rada robota proteklog tjedna u KBC-u Zagreb.  

Kaštelan ističe vrlo veliku preciznost robotskog sustava u odstranjivanju prostate zajedno s tumorom. No, robot ne radi sam, već njime upravlja kirurg, a pomaže mu i cijeli multidisciplinarni tim.

Robot omogućuje urologu da tijekom operacije poštedi važne strukture u zdjelici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sustav odgovoran za kontinenciju. Pacijent se brže oporavlja i vraća u normalan život.

Na Rebru kažu da dnevno robotskim sustavom rade do dva operativna zahvata radikalne prostatektomije, odnosno operacije odstranjivanja raka prostate.

OKUPILO SE MEDICINSKO OSOBLJE Kongres hrvatskog sestrinstva: Sestre trebaju bolje uvjete rada, a ne samo povećanje od 10%

Na robotu većinom rade mlađi liječnici koji su željeli koristiti novu tehnologiju, a svoje su iskustvo pretočili i u brojne objavljene stručne radove, kažu u KBC-u.

Kandidati za operaciju su pacijenti s rakom prostate kod kojih je bolest lokalizirana. "S vremenom pomičemo granice, tako da operiramo sve veće prostate i veće karcinome. Iz dana u dan pomičemo granica u tom smjeru", ističe Kaštelan.

Kao prednosti nove tehnologije izdvaja fantastičnu vizualizaciju "tako da se vidi svaka pa i najmanja strukturu koju treba poštedjeti" te se vrlo precizno može odstraniti organ, zajedno s tumorom.

Nacionalni robotski centar  počeo je raditi u KBC-u Zagreb prije četiri godine. Robot je stajao oko 15 milijuna kuna, a za njegovu su nabavu osigurana sredstva iz EU fondova.

Ćorušić: U petak obavljena 415. operacija robotom

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da su robotsku platformu postavili uz pomoć bivšeg resornog ministra Milana Kujundžića i premijera Andreja Plenkovića koji je shvatio potrebu uvođenja robotske kirurgije u bolnicu nulte kategorije i najveću zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj.

"Moramo imati mogućnost robotske kirurgije zbog mlađih generacija. To će jednoga dana biti standard u većini bolnica u Hrvatskoj i u Europi", istaknuo je Ćorušić.

Pohvalio je cijeli tim Klinike za urologiju, na čelu s akademikom Željkom Kaštelanom, koji je uspio tu robotsku platformu vrlo brzo staviti u puni pogon.

"U petak je obavljena 415. operacija robotom, ta brojka govori sama za sebe", istaknuo je Ćorušić.

KAOS U ZDRAVSTVU Užasi hrvatskih bolnica: 'Starije pacijente i rodilje tretiraju kod nas na najgore moguće načine'

Osim uroloških, robotom je u KBC-u Zagreb napravljeno i nekoliko ginekoloških operacija, što je, kažu, pokazalo širinu i mogućnost ove platforme za sve kirurške discipline.

Ovakav robotski sustav za sada u Hrvatskoj postoji samo u KBC-u Zagreb, a Kaštelan kaže da ga vesele najave da će biti nabavljeno još robotskih sustava u Hrvatskoj. 

Četiristopetnaesta operacija prostate u petak je obavljena robotom pod vodstvom urologa Tvrtka Hudolina.

"Operacija je trajala sat i pol, prošla je dobro i pacijent se dobro osjeća", rekao je novinarima Hudolin.

Operacija prostate ima funkcionalnih posljedica, pacijenti nakon operacija mogu imati tegoba s mokrenjem i potencijom. Ako imate finiju tehnologiju, onda te strukture bolje vidite i možete ih sačuvati. Povećava se vjerojatnost da će negativni neželjeni ishodi biti minimalni, odnosno nikakvi, istaknuo je Hudolin.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • bečar-bečar 03.06.2023.

    za par godina robot će i 'taslačiti' umjesto mene...

Komentiraj...
Vidi sve komentare