To je to što me zanima!

Roditelji Vladi: Zar su važniji mobiteli od kolica za invalide?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Roditelji su ogorčeni jer sustav njihovu djecu tjera u institucije i domove, umjesto da potiču njihov razvoj i školovanje kako bi se bolje integrirali u društvo i bili samostalni
Vidi originalni članak

Roditelji djece s invaliditetom i posebnim potrebama prosvjedovali su u subotu u pet hrvatskih gradova zbog lošeg tretmana ministarstava. Prosvjed je organiziran u  Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Splitu i Dubrovniku. Stotinjak roditelja došlo je na prosvjed na Trgu bana Jelačića. 

Roditelji su ogorčeni jer sustav njihovu djecu tjera u institucije i domove, umjesto da potiču njihov razvoj i školovanje kako bi se bolje integrirali u društvo. 

- Problem je neadekvatno školovanje naše djece od vrtića do srednje škole. Zakoni su dobri, ali se ne provode. Očekujemo da će biti bolje s ulaskom u EU jer je i Hrvatska potpisala međunarodne konvencije - rekla nam je Ana Čudina (41), majka Maše (6,5) koja boluje od cerebralne paralize. 

Majke kažu da nemaju dovoljno asistenata te da mnogi ne mogu ostvariti status njegovatelja te nema dovoljno rehabilitacijskih centara, defektologa i pedagoga. U nekim regijama uopće nema uvjeta za tu djecu. 

- Za pokriti sve invalidnine koje je Vlada oduzela, dovoljno je 5 milijuna kuna godišnje. Vlada je za nove mobitele potrošila 40 milijuna. Zar je to vrednije od toga da dijete dobije nova kolica ili terapiju? - rekla je Magda Grubišić Čabo. 

Majke su ispričale kako se njima uzima pola invalidnine ukoliko djecu pošalju na pola vremena u običan vrtić što smatraju da nije u redu. Majke djece s ADHD-om upozorile su kako sustav ne educira profesore za rad s njihovom djecom već su profesori prepušteni sami sebi. 

Idi na 24sata

Komentari 202

  • providentiam Dei 12.05.2013.

    Političari su skupina ljudi koji nas vode putem najboljih namjera ravno u propast! Da li želimo pratiti taj put ovisi ponajviše o nama samima.

  • 12.05.2013.

    Prodajem svoj mobitel Vladi. Cijena 25.000,00 kuna, može i na rate, ne primam čekove.

  • 12.05.2013.

    Nebriga za hrvatske državljane je UNIVERZALNA i KONSTANTNA, nitko nije pošteđen, osim političara i "poduzetnika".

Komentiraj...
Vidi sve komentare