To je to što me zanima!

Rodna ravnopravnost treba se razvijati kroz sve politike Unije

Na konferenciji su održane tri panel diskusije koje su sudionicima ukazale na još uvijek postojane probleme kod ravnopravnosti spolova u zemljama regije...
Vidi originalni članak

Zastupnik GLAS-a u Europskom parlamentu i član ALDE grupe, Jozo Radoš u suradnji sa zastupnicom Julie Ward (S&D) i zastupnikom Eduardom Kukanom (EPP) organizirao je u srijedu, 22. studenog, konferenciju pod nazivom Doprinosi li proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji boljem položaju žena na tom području?
Sudionici Konferencije, zastupnici u Europskom parlamentu, dužnosnici EU i predstavnici organizacija civilnog društva za ženska prava, imali su priliku razmijeniti mišljenja o tome kako EU može doprinijeti unapređenju ravnopravnosti u zemljama na prostoru Zapadnog Balkana. 
Aktivisti udruga civilnog društva iz regije upozorili su da proces pridruživanja Uniji te reforme koje promiče vezano uz prava žena, ne daju jednoznačne rezultate. 
Na konferenciji su održane tri panel diskusije koje su sudionicima ukazale na još uvijek postojane probleme kod ravnopravnosti spolova u zemljama regije, poput  ograničenja u provedbi zadanih obveza zbog nedostatka dubinskih analiza situacije na terenu u pojedinačnim zemljama. Također se raspravljalo o  rizicima koje donose postojeća zakonodavstva o rodiljnom dopustu i načinu na koji ga treba reformirati kako bi se poduprla ravnopravnost pri pristupu tržištu rada. Sudionici su imali priliku razmijeniti stajališta o izazovima i mogućnostima pristupa organizacija za zaštitu i promicanje ženskih prava sa Zapadnog Balkana sredstvima  iz EU fondova. 

- Pristupni proces unaprijedio je položaj žena na Zapadnom Balkanu, no i dalje smo svjedoci strukturalne nejednakosti te diskriminacijskog ponašanja. Komisija može pomoći ženama Balkana utoliko što pitanje rodne ravnopravnosti neće sagledavati kao zasebno pitanje te ga u svojim Izvješćima odvajati u poglavlje koje se bavi ljudskim pravima već ga osvijestiti u svim politikama. Smatram da se rodna ravnopravnost treba aktivno razvijati kroz sve politike Unije - rekao je Jozo Radoš.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • nori 🖖 23.11.2017.

    Jozo postaje rodno neodređen

  • Demetra 22.11.2017.

    Kakva crna rodna ravnopravnost? Odbijte više i vi i Istanbulska konvencija. Ako govorimo o pravima žena, onda govorimo o spolnoj ravnopravnosti, ne trpajte na mala vrata rodnu idelologiju, neće proći!

  • purgerica prva 22.11.2017.

    Čuj njega! Znaš li gdje su kasete? Iz jna? Eh, što nema generala Čačić da ti još jednom priušti podizanje do stropa, za revere!

Komentiraj...
Vidi sve komentare