Obavijesti

News

Komentari 8

Rodna ravnopravnost treba se razvijati kroz sve politike Unije

Rodna ravnopravnost treba se razvijati kroz sve politike Unije
1

Na konferenciji su održane tri panel diskusije koje su sudionicima ukazale na još uvijek postojane probleme kod ravnopravnosti spolova u zemljama regije...

VIDEO

Zastupnik GLAS-a u Europskom parlamentu i član ALDE grupe, Jozo Radoš u suradnji sa zastupnicom Julie Ward (S&D) i zastupnikom Eduardom Kukanom (EPP) organizirao je u srijedu, 22. studenog, konferenciju pod nazivom Doprinosi li proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji boljem položaju žena na tom području?
Sudionici Konferencije, zastupnici u Europskom parlamentu, dužnosnici EU i predstavnici organizacija civilnog društva za ženska prava, imali su priliku razmijeniti mišljenja o tome kako EU može doprinijeti unapređenju ravnopravnosti u zemljama na prostoru Zapadnog Balkana. 
Aktivisti udruga civilnog društva iz regije upozorili su da proces pridruživanja Uniji te reforme koje promiče vezano uz prava žena, ne daju jednoznačne rezultate. 
Na konferenciji su održane tri panel diskusije koje su sudionicima ukazale na još uvijek postojane probleme kod ravnopravnosti spolova u zemljama regije, poput  ograničenja u provedbi zadanih obveza zbog nedostatka dubinskih analiza situacije na terenu u pojedinačnim zemljama. Također se raspravljalo o  rizicima koje donose postojeća zakonodavstva o rodiljnom dopustu i načinu na koji ga treba reformirati kako bi se poduprla ravnopravnost pri pristupu tržištu rada. Sudionici su imali priliku razmijeniti stajališta o izazovima i mogućnostima pristupa organizacija za zaštitu i promicanje ženskih prava sa Zapadnog Balkana sredstvima  iz EU fondova. 

- Pristupni proces unaprijedio je položaj žena na Zapadnom Balkanu, no i dalje smo svjedoci strukturalne nejednakosti te diskriminacijskog ponašanja. Komisija može pomoći ženama Balkana utoliko što pitanje rodne ravnopravnosti neće sagledavati kao zasebno pitanje te ga u svojim Izvješćima odvajati u poglavlje koje se bavi ljudskim pravima već ga osvijestiti u svim politikama. Smatram da se rodna ravnopravnost treba aktivno razvijati kroz sve politike Unije - rekao je Jozo Radoš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...