To je to što me zanima!

Rohatinski: Režite 9 milijardi inače nam prijeti grčki scenarij

Guverner HNB-a je vladi Zorana Milanovića poručio kako proračun treba još smanjiti jer bi nam u suprotnom mogao pasti kreditni rejting. Smatra da će i 2012. biti teška
Vidi originalni članak

Izgledi hrvatskog gospodarstva na kraju 2011. godine iznimno su loši i sve ukazuje da će 2012. biti jako teška. Uopće ne očekujemo bilo kakav rast i sve je vjerojatnije smanjivanje BDP-a, poruka je guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koju je u četvrtak poslao s konferencije na kojoj je dao prognoze za naše gospodarstva za iduću godinu.

Poručio je da se rashodi države moraju srezati za devet milijardi kuna, ali nije htio reći na čemu se mora štedjeti jer je to posao koji mora odraditi Vlada.

- Kad bi i čisto hipotetski rekli što je potrebno smanjiti, tada bi se stvorila slika da je za to kriv HNB – rekao je Rohatinski. Kada bi se rashodi smanjili za spomenuti iznos, tada bi poslali jasan signal tržištima da Hrvatska misli voditi odgovoru fiskalnu politiku, smatra Rohatinski. Ovako bi sačuvali i kreditni rejting pa krediti ne bi poskupili.

- To je jednostavno korak koji moramo učiniti uz sve reforme koje nam trebaju da bi nakon toga imali šanse za brži i održivi ekonomski rast u narednim godinama – poručio je.

Ako Vlada ne posluša HNB, te ako u 2012. provede samo Zakon o fiskalnoj odgovornosti, tada bi uštede u proračunu bile samo šest milijardi kuna.

- Ovakva fiskalna konsolidacija bila bi blaga – ocijenio je Rohatinski i razvio scenarij po kojem bi i kreditni rejting države bio ugrožen, pa se veći dio svog deficita ne bi mogli isfinancirati u inozemstvu. Država bi se onda morala okrenuti domaćim bankama pa bi naprosto pokupila sav novac na domaćem tržištu kojeg više ne bi bilo dovoljno za privatni sektor. I kuna bi pritom slabila pa bi HNB morao jače intervenirati.

Moguć je i treći scenarij po kojem Vlada ne bi provela ni ovakvu fiskalnu konsolidaciju pa bi Hrvatsku dočekao scenarij sličan grčkom.

Uz sve to, i eurozona ulazi u recesiju pa će pasti i naš izvoz u EU. Neće se ponoviti ni ovogodišnja turistička sezona koja je produljena zbog lijepog vremena a u prilog nam je išla kriza u Grčkoj i u zemljama Sjeverne Afrike. Teže ćemo se i skuplje zaduživati. Sve su po prognoze HNB-a čiji čelnik poručuje da će stabilnost kune i dalje braniti.

U HNB-u smatraju da će institucije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga čekati dok nova Vlada donese proračun i da će tada ocijeniti kreditni rejting Hrvatske.


Idi na 24sata

Komentari 112

  • lega00 15.12.2011.

    Grad spasio KK Zagreb: Dobit će osam milijuna kn za Božić i tako već više puta i više klubova a najviše troše na putovanja i hotel i to sve od naših novaca.. a što dalje reći

  • zdrawe 15.12.2011.

    dobro covjek veli,no ukoliko ce se porez na imovinu placati prema visini imovine..onda ta cifra nije upitna..no ako ce opet bit ovako ovi do minimalno 2000kuna nece placat a ostali po 5 il 10 posto,na ostale mislim na one tipa todoric i sl osobe,da ne kazem poduzetnici..to ce po meni bit prvi jaci ispit za vladu..tu ako padnu,nek organiziraju odmah nove izbore..

  • koprc 15.12.2011.

    srežite tih 9 milijardi i onda će biti grčka. meni nije jasno kako već nije pobuna kao u grčkoj. a da hrvati su papci

Komentiraj...
Vidi sve komentare