Obavijesti

News

Komentari 112

Rohatinski: Režite 9 milijardi inače nam prijeti grčki scenarij

Rohatinski: Režite 9 milijardi inače nam prijeti grčki scenarij
3

Guverner HNB-a je vladi Zorana Milanovića poručio kako proračun treba još smanjiti jer bi nam u suprotnom mogao pasti kreditni rejting. Smatra da će i 2012. biti teška

VIDEO

Izgledi hrvatskog gospodarstva na kraju 2011. godine iznimno su loši i sve ukazuje da će 2012. biti jako teška. Uopće ne očekujemo bilo kakav rast i sve je vjerojatnije smanjivanje BDP-a, poruka je guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koju je u četvrtak poslao s konferencije na kojoj je dao prognoze za naše gospodarstva za iduću godinu.

Poručio je da se rashodi države moraju srezati za devet milijardi kuna, ali nije htio reći na čemu se mora štedjeti jer je to posao koji mora odraditi Vlada.

- Kad bi i čisto hipotetski rekli što je potrebno smanjiti, tada bi se stvorila slika da je za to kriv HNB – rekao je Rohatinski. Kada bi se rashodi smanjili za spomenuti iznos, tada bi poslali jasan signal tržištima da Hrvatska misli voditi odgovoru fiskalnu politiku, smatra Rohatinski. Ovako bi sačuvali i kreditni rejting pa krediti ne bi poskupili.

- To je jednostavno korak koji moramo učiniti uz sve reforme koje nam trebaju da bi nakon toga imali šanse za brži i održivi ekonomski rast u narednim godinama – poručio je.

Ako Vlada ne posluša HNB, te ako u 2012. provede samo Zakon o fiskalnoj odgovornosti, tada bi uštede u proračunu bile samo šest milijardi kuna.

- Ovakva fiskalna konsolidacija bila bi blaga – ocijenio je Rohatinski i razvio scenarij po kojem bi i kreditni rejting države bio ugrožen, pa se veći dio svog deficita ne bi mogli isfinancirati u inozemstvu. Država bi se onda morala okrenuti domaćim bankama pa bi naprosto pokupila sav novac na domaćem tržištu kojeg više ne bi bilo dovoljno za privatni sektor. I kuna bi pritom slabila pa bi HNB morao jače intervenirati.

Moguć je i treći scenarij po kojem Vlada ne bi provela ni ovakvu fiskalnu konsolidaciju pa bi Hrvatsku dočekao scenarij sličan grčkom.

Uz sve to, i eurozona ulazi u recesiju pa će pasti i naš izvoz u EU. Neće se ponoviti ni ovogodišnja turistička sezona koja je produljena zbog lijepog vremena a u prilog nam je išla kriza u Grčkoj i u zemljama Sjeverne Afrike. Teže ćemo se i skuplje zaduživati. Sve su po prognoze HNB-a čiji čelnik poručuje da će stabilnost kune i dalje braniti.

U HNB-u smatraju da će institucije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga čekati dok nova Vlada donese proračun i da će tada ocijeniti kreditni rejting Hrvatske.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH