To je to što me zanima!

Ronioci slučajno našli blago: Vrijednost mu je neprocjenjiva

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Grupa ronioca našla je slučajno 2000 komada kovanica starih više od 1000 godina. Novčiće ukupno teške 6 kilograma, pronašli su u drevnoj luci u Cezareji u Izraelu
Vidi originalni članak

Grupa ronioca pronašla je slučajno 2000 komada zlatnih kovanica starih više od 1000 godina . Novčiće ukupno teške oko šest kilograma , pronašli su u zadnjih nekoliko tjedana u drevnoj luci u Cezareji u Izraelu , javlja ABC News . Stručnjaci kažu da je njihova vrijednost neprocjenjiva .

Ronioci su najprije mislili da je riječ o novčićima za igru, a kada su shvatili da je riječ o pravim kovanicama, nekoliko su ih uzeli i odmah odnijeli u ronilački klub i direktora izvijestili o tome što su našli. Stručnjaci su rekli da je riječ o kovanicama koje su se koristile u vrijeme Fatimidskog Kalifata koji je vladao dijelom Bliskog istoka i sjeverom Afrike od 909. do 1171. godine.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pretpostavljaju da je brod koji je prevozio novac skupljen od poreza na putu u centralnu vladu u Egiptu imao brodolom. Druga je teorija da je blago vozio trgovački brod koji je trgovao s priobalnim gradovima i lukom na Sredozemnom moru i tamo je potonuo.

Novčići su iako su stoljećima bili na dnu mora, u jako dobrom stanj u zato što je zlato plemeniti metal na koji ne utječu niti zrak niti sol. Ronioci koji su našli blago su pohvaljeni. No, da su kojim slučajem uzeli blago i pokušali ga prodati, mogli su dobiti i pet godina zatvora.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • user_388907 19.02.2015.

    Koliki je moj dio?

  • gregorsamsa555 19.02.2015.

    Sto bi tek bilo s zlatnicima da ih je Davor Suker pronasao...

  • komentator s marsa 19.02.2015.

    5 godine besplatnog smještaja i hrane zvuči sasvim pošteno za pronalazak tolikog blaga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare