To je to što me zanima!

Rusija nastavlja nepopustljiv pritisak na Avdiivku, pojačali granatiranje južnog Hersona

Ruski vojni izvještaji ne spominju Avdiivku, ali opisuju uspješne operacije protiv ukrajinskih položaja na istoku u Bahmutu, koje je Moskva zauzela u svibnju nakon višemjesečnih borbi
Vidi originalni članak

Ruske snage s ciljem obuzdavanja četveromjesečne ukrajinske protuofenzive nastavile su u nedjelju nepopustljiv pritisak na razoreni grad Avdiivku na istoku i pojačale granatiranje u južnom području Hersona.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga, u svom večernjem izvješću, rekao je da su ukrajinske snage odbile gotovo 20 ruskih napada oko Avdiivke, čije su zgrade sada u velikoj mjeri uništene granatama. Ruski zračni udari pogodili su obližnja sela, navodi se.

Avdiivka je postala krilatica otpora, smatrana je ulazom za ponovno zauzimanje grada Donjecka koji drže Rusi i ostatka Donbasa -- koji čine regije Donjeck i Lugansk.

Nakratko je zauzet 2014. kada su separatisti koje podržava Rusija zauzeli dijelove istočne Ukrajine, ali kasnije su ga ponovno zauzele ukrajinske snage koje su u sljedećih devet godina izgradile čvrste utvrde.

RAT U UKRAJINI Zelenski: Ukrajina treba rezultate svaki dan, stalni napreci na bojištu su važni

- Istina je da Avdiivka ima značaj- rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik Uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane, za Espreso TV.

- Ovo nije prvi slučaj da su okupacijske snage pojačale napetost izjavama o preuzimanju cijelog Donjecka i Luganska... Njihovi planovi su propali, rokovi su pomaknuti. Ovo je samo još jedna epizoda napetosti.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Avdiivki i obližnjem gradu Maryinka "posebno teška. Brojni su ruski napadi. Ali naše pozicije se drže.

U SVRHU KRAJA RATA Zelenski: Nastavljamo raditi na mirovnom samitu, sljedeći tjedan sastanak na Malti

- Svakog dana su nam potrebni rezultati za Ukrajinu, da izdrži ruske napade, da eliminira okupatore, da ide naprijed- rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

- Bilo to kilometar ili 500 metara, ali naprijed, svaki dan.

Ruski vojni izvještaji ne spominju Avdiivku, ali opisuju uspješne operacije protiv ukrajinskih položaja na istoku u Bahmutu, koje je Moskva zauzela u svibnju nakon višemjesečnih borbi.

IZ MINUTE U MINUTU Noću je Putin svratio do vojnog stožera u Rostovu kako bi pozdravio zapovjednike

U Hersonu, regionalni guverner Oleksandr Prokudin rekao je da je nekoliko sela pogođeno u epizodama granatiranja, kao i transport i pogoni za proizvodnju hrane u gradu Hersonu.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti račune ni s jedne strane.

Američki Institut za proučavanje rata izvijestio je prošlog tjedna da su ukrajinske snage prešle Dnjepar kako bi zauzele nove vlastite položaje i progonile ruske snage.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare