Obavijesti

News

Komentari 38

Noću je Putin svratio do vojnog stožera u Rostovu kako bi pozdravio zapovjednike

Noću je Putin svratio do vojnog stožera u Rostovu kako bi pozdravio zapovjednike

U proteklom danu Ukrajina je uništila 1380 ruskih vojnika, 55 neprijateljskih tenkova i 120 borbenih oklopnih vozila. Najviše gubitaka Rusi su pretrpjeli u Andrijivskom smjeru

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
14.25

MOO odbacio Putinove optužbe za diskriminaciju

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u petak je odlučno odbacio optužbe o "etničkoj diskriminaciji" koje je dan ranije iznio ruski predsjednik Vladimir Putin zbog ograničenja sudjelovanja ruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

"Odlučno odbacujemo optužbe da ove mjere predstavljaju etničku diskriminaciju. Strogi uvjeti koje je MOO definirao u svojim preporukama međunarodnim federacijama za sudjelovanje pojedinačnih neutralnih sportaša s ruskom ili bjeloruskom putovnicom na međunarodnim natjecanjima u skladu su s Olimpijskom poveljom," objavio je MOO.

"Oni su reakcija na kršenje Olimpijske povelje od strane ruske i bjeloruske vlade," dodaje se.

Putin je u četvrtak na konferenciji "Rusija - sportska sila" u Permu optužio MOO da koristi Olimpijske igre kao sredstvo politike i rasizma.

"Zahvaljujući nekim od čelnika modernog Međunarodnog olimpijskog odbora saznali smo da poziv na Igre nije bezuvjetno pravo najboljih sportaša, već svojevrsni privilegij, koji se može zaslužiti ne sportskim, već političkim rezultatima. Geste koje nemaju nikakve veze sa sportom," rekao je Putin.

"Same Igre koriste se kao instrument političkog pritiska protiv ljudi koji nemaju nikakve veze s politikom. I kao gruba, a zapravo rasistička, etnička diskriminacija," dodao je Putin.

MOO još nije donio konačnu odluku o sudjelovanju Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu 2024.

14.06

Kremlj je bio uvrijeđen usporedbom Putina i Hamasa

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra neprihvatljivom usporedbu Vladimira Putina s palestinskim Hamasom koju je iznio predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden.

- Takav ton prema Ruskoj Federaciji i prema našem predsjedniku smatramo neprihvatljivim - komentira.

Dodao je da takva retorika teško odgovara odgovornim čelnicima država, piše TASS.

 

13.21

Ministar vanjskih poslova Ukrajine se nada da je Orban barem oprao ruke nakon rukovanja s Putinom

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba komentirao je susret mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Kini, tijekom kojeg je prvi nazvao rat " vojnom operacijom".

- Nadam se da je Orban barem oprao i dezinficirao ruke nakon rukovanja s Putinom - rekao je Kuleba, prenosi Ukrajinska pravda.

12.12

SAD 'zabrinut' zbog mađarskih odnosa s Rusijom

Sjedinjene Države zabrinute su zbog odnosa Mađarske s Rusijom i smatraju "zabrinjavajućom" odluku premijera Viktora Orbana da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćilo je u petak američko veleposlanstvo u Budimpešti.

Orban je u utorak održao bilateralni sastanak s Putinom na marginama foruma Pojas i put u Pekingu. On je jedini čelnik zemlje Europske unije koji je prisustvovao forumu ili se sastao s Putinom otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače 2022.

"Sjedinjene Države zabrinute su zbog odnosa Mađarske s Rusijom", rekao je američki veleposlanik u Mađarskoj David Pressman u izjavi.

Ranije ovog tjedna, Pressman je u objavi na X-u rekao: "Mađarski čelnik odlučuje stati uz čovjeka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini, a sam je među našim saveznicima".

Mađarska, koja je također članica NATO-a, usprotivila se mnogim inicijativama EU-a da podrži Ukrajinu u otporu snagama Moskve i većinu svoje sirove nafte i plina dobiva iz Rusije.

Orban je rekao Putinu tijekom njihova sastanka u Pekingu da se Mađarska nikada nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušavala je spasiti bilateralne kontakte.

Nakon Orbanova sastanka okupili su se veleposlanici zemalja NATO-a i Švedske koji se nalaze u Budimpešti kako bi razgovarali o zabrinutostima zbog sve većeg približavanja Mađarske Moskvi, javlja Radio Slobodna Europa.

Orbanov glavni politički suradnik Balazs Orban odbacio je američke kritike u objavi na X ranije ovog tjedna, rekavši da je Mađarska "sita" "licemjerja" američkog veleposlanika.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona zaoštrili su se prošle godine zbog odugovlačenja Mađarske s ratifikacijom švedskog pristupanja NATO-u. 

11.49

Snage za specijalne operacije zaustavili tešku tehniku ​​neprijatelja koja je išla prema Avdijivki

Snage za specijalne operacije ukrajinskih oružanih snaga aktivno uništavaju tešku tehniku ​​i ljudstvo ruske vojske u blizini Avdijivke.

- U Avdijivskom smjeru neprijatelj je nastavio ofenzivna dejstva i ne prestaje s pokušajima da opkoli grad. Međutim, naši branitelji čvrsto drže obranu i nanose neprijatelju znatne gubitke.

Operatori 3. pukovnije Snage za specijalne operacije otkrili su tešku tehniku ​​okupatora koja se kretala u smjeru Avdijivke. Uz pomoć raspoloživog naoružanja, i to FPV dronova, Javelin, minobacača, naši vojnici su brzo zaustavili neprijatelja – poručili su iz Snaga za specijalne operacije.

Komentari 38