To je to što me zanima!

Rusija: Širenje NATO-a predstavlja nam neprihvatljivu prijetnju po pitanju sigurnosti

Održan je sastanak s ruskim izaslanstvom predvođenim zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova kako bi pokušali smanjiti napetosti zbog gomilanja ruske vojske na granici s Ukrajinom
Vidi originalni članak

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je u srijedu u Bruxellesu da uzastopna proširenja NATO-a od kraja Hladnog rata predstavljaju neprihvatljivu prijetnju njezinoj sigurnosti, posebice zbog ambicije Ukrajine da se pridruži tom Savezu.

Gruško je na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija ponovio da Moskva traži zaustavljanje proširenja NATO-a na istok. “To nećemo dopustiti. Proširenje NATO-a neće riješiti nijedan sigurnosni problem”, rekao je Gruško.

Rekao je da Rusija traži pisano jamstvo da se NATO neće dalje širiti i da će prestati s vojnim vježbama u blizini ruske granice.

Nešto ranije je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare rekao da su ti ruski zahtjevi neprihvatljivi jer bi se time nekim državama zanijekalo pravo da same odluče u kakvim sigurnosnim aranžmanima žele biti.

'PUTIN'S ANGELS' Tko su Putinovi 'noćni vukovi'? Počeli su kao klub motociklista, a danas su njegovi saveznici...

“Svi saveznici u NATO-u podržavaju politiku otvorenih vrata, koja je zapisana u našim brojnim dokumentima. Rusija nema pravo veta na primanje novih članica i nećemo raditi kompromise u pogledu suverenosti europskih zemalja”, rekao je Stoltenberg.

Veleposlanici 30 članica NATO-a razgovarali su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s ruskim izaslanstvom predvođenim zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandrom Gruškom kako bi pokušali smanjiti napetosti zbog gomilanja ruske vojske na granici s Ukrajinom.

Obje strane su nakon sastanka rekle da su razlike između njih velike, da će ih biti teško premostiti te da bi daljnje pogoršanje situacije moglo imati teške i nepredvidljive posljedice po europsku sigurnost.

PESIMISTIČNI SU Započeli pregovori SAD-a i Rusa oko Ukrajine. Blinken: 'Mislim da nećemo vidjeti neki pomak'

Međutim, ne slažu se oko uzroka krize. Zapad optužuje Rusiju da gomilanjem snaga na ukrajinskoj granici priprema agresiju na susjednu zemlju, što Moskva demantira i tvrdi da je politika Zapada i NATO-a odgovorna za nastale napetosti.

Gruško je rekao da Rusija ne može ozbiljno shvatiti tvrdnju NATO-a da je obrambeni savez koji joj ne predstavlja prijetnju, te da će Rusija koristiti vojne sredstva za neutraliziranje prijetnje za njezinu sigurnost ako se diplomatska sredstva pokažu nedostatnim.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 14.01.2022.

    Zašto se Rusi bune? Zato, jer su počeli sa stvaranjem novoga SSSR-a (Osetija, Krim, istok pa cijela Ukrajina. Ali, ako se Rusi toliko boje NATO-vog proširenja neka i Rusija postane NATO-va članica. Strah nestaje, hladni rat nestaje, postajemo jedna kuća. Sve je to normalno i jednostavno moguće, samo neki trebaju posložiti kockice u svojoj glavi.

  • samokoki66 13.01.2022.

    Kakvu prijetnju donosi NATO. Pa to su mirovne snage samo što bi gimi faca još nešto pred kraj života prisvojio. On je največa prijetnja svome narodu, trosi i prisvaja sve ,prilagođava si zakone , jadni narod na periferiji kao da je 18 stolječe.

  • Dalibor0704 13.01.2022.

    Neka prestanu s tim glupostima o svojoj sigurnosti, jer zemlja sa 10 milijuna kriminalaca nije nikome potrebna. Samo totalni kreten bi ih napao. S druge strane oni ne odustaju od Velike Rusije, rado će okupirati sve što mogu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare