To je to što me zanima!

Ruska naftna kompanija uložit će milijardu eura u Hrvatsku

Ruska kompanija Zarubežnjeft planira u idućih pet godina u Hrvatsku uložiti oko milijardu eura. Između ostalog žele preuzeti i OMV-ove pumpe u Hrvatskoj i Bosni
Vidi originalni članak

Ruska kompanija Zarubežnjeft planira intenzivirati ulaganja na Balkanu, a u idućih pet godina u Hrvatsku se sprema uložiti oko milijardu eura. Na tržištu regije prisutni su već nekoliko godina kao vlasnik rafinerije nafte Brod i rafinerije Modrič, piše T-portal. Sada žele preuzeti OMV-ove pumpe u Hrvatskoj i Bosni, kao i Janaf ako se Vlada odluči na njegovu privatizaciju.

Uprava ove naftne kompanije sastaje se i s potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, a planiraju sudjelovanje u tri projekta. Prvi je gradnja produktovoda koji bi povezivao Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj, a koji bi se koristio za izvoz naftnih derivata za rusku rafineriju Brod i za Ininu rafineriju Sisak.

Drugi projekt u koji žele uložiti sredstva je povećanje kapaciteta Janafove infrastrukture, a treći je sudjelovanje u geološkom istraživanju na devet mjesta u Hrvatskoj, također u suradnji s Janafom .

Generalni direktor tvrtke Nikolaj Brunič tvrdi da nemaju namjeru konkurirati već postojećim naftnim tvrtkama u Hrvatskoj, a Ini su poslali i dopis za sudjelovanje u poslovnim istraživanjima, ali nisu dobili odgovor. 

Potvrdio je i interes za privatizaciju Janafa, ali u ime Transnefta, ruske državne kompanije koja se bavi transportom nafte. 

Kompanija Zarubežnjeft u Hrvatskoj je poznata po problemima zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, koje izaziva ruska rafinerija u Bosanskom Brodu. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • proffy 18.01.2012.

    sad će bit sve divno i krasno par godina, a onda kad isišu sav kapital i drastično dignu cijene ćemo se hvatati za glave, svi znaju što s edešava, a možemo samo bespomočno gledati kako stranci 'ulažu svoj kapital' jer je prava svrha uzimanje našeg, a ne poboljšsanje blagostanja, infrastrukture itd.

  • kristov 18.01.2012.

    Šofer Čačić vozi nas u EU, sa suvozačicom ministricom koja najviše ljubi Hrvatsku, a koja retuširana, svake večeri iskoči sa ekrana televizora i nas poziva tamo, sa YUsipovićem i Milankovićem, koji su po dužnosti bili određeni za rušenje sna o Hrvatskoj. Evo uhvatili se u laži tvrdeći idemo u EU, tamo će nam biti dobro, bolje, tamo ćemo se učvrstiti, biti ono što nikad bili nismo, a onda evo dovode nam ruse. Narode glas PROTIV je glas ZA Hrvatsku!

  • feba 18.01.2012.

    Otimačina do daske,rasprodaja Lijepe naše u bescijenje i još nam sole pamet kako će nam biti bolje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare