To je to što me zanima!

Ruske mirovne snage vratile se iz Kazahstana u Moskvu

Posljednja četiri vojna transportna zrakoplova ruskih Zračno-svemirskih snaga sletjela su na aerodrom Čkalovski u blizini Moskve
Vidi originalni članak

Posljednje jedinice ruskih mirovnih snaga, predvođene general-pukovnikom Andrejem Serdjukovim, vratile su se u srijedu iz Kazahstana u Moskvu, završavajući mirovnu misiju CSTO (Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti) u toj srednjoazijskoj zemlji, piše Tass. Posljednja četiri vojna transportna zrakoplova ruskih Zračno-svemirskih snaga sletjela su na aerodrom Čkalovski u blizini Moskve.

- Svi pripadnici mirovnih snaga, vojna oprema i oružje CSTO-a, koji su bili u misiji zaštite objekata od društvenog značaja u Kazahstanu, vratili su se kućama - priopćili su iz ministarstva.

Ranije su Kazahstan napustili mirovni kontingenti Armenije, Bjelorusije, Tadžikistana i Kirgizije.

PROSVJEDNICI SE NE ZAUSTAVLJAJU Nemiri u Kazahstanu i dalje u punom jeku, sigurnosne snage smiju 'pucati bez upozorenja'

Kako je ranije izvijestilo rusko ministarstvo obrane, vojni transportni avioni Il-76 i An-124 izveli su više od 100 letova iz Almatija kako bi vratili mirovne snage kući na aerodrome Čkalovski kod Moskve, Ivanovo u središnjoj Rusiji, Uljanovsk u oblasti Volge, Erevan, Dušanbe i Minsk.

Prosvjedi su 2. siječnja izbili u nekoliko kazahstanskih gradova, a eskalirali su u masovne nerede. Nekoliko dana kasnije u nekoliko gradova opljačkane su vladine zgrade. Bili su popraćeni napadima na policiju, vojsku i upravna tijela u mnogim gradovima zemlje, prvenstveno u Almatyju. Tisuće ljudi je ozlijeđeno, a točan broj ubijenih u masovnim neredima još nije poznat.

AKCIJE 'ČIŠĆENJA' Kazahstan kaže da je stanje stabilno, predsjednik Tokajev preuzeo kontrolu nakon nemira

Organizacija Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) poslala je mirovne snage u tu srednjoazijsku zemlju nakon što se kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev obratio sigurnosnom bloku predvođenom Rusijom za pomoć. Zakon i red, potvrđuju kazahstanske vlasti, obnovljen je u svim regijama zemlje.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • prokurator 19.01.2022.

    "Ruske mirovne snage" nemoj me zaje... bilo bi smiješno da nije žalosno. to su komandosi, likvidirali pobunjenike samo tako.

Komentiraj...
Vidi sve komentare