To je to što me zanima!

Švedski Saab objavio bankrot, GM je odbio kineske ulagače

Nakon što nije uspio dobiti sredstva od kineskih ulagača proizvođač automobila Saab proglasio je bankrot. Trgovanje dionicama prekinuto je još prošli tjedan
Vidi originalni članak

Švedski proizvođač automobila Saab objavio je bankrot nakon neuspjeha u dobivanju sredstava od potencijalnih kineskih ulagača, prenosi BBC.

Saab je o preuzimanju pregovarao s nekoliko kineskih tvrtki, uključujući i Zhejiang Youngman Lotus Automobile, no pregovore je prekinuo djelomični vlasnik Saaba General Motors. Naime, u GM-u Kinezima nisu htjeli dati pristup tehnološkim licencijama.

– Odbor je nakon toga zaključio da bi tvrtka, bez daljnjih ulaganja, bila platežno nesposobna te da je bankrot u najboljem interesu njezinih kreditora – izvijestili su iz Saaba.

Saabov glavni pogon u švedskom gradu Trollhättanu prestao je s radom još u travnju, nakon problema s isplatom dobavljača. Radnici su se požalili da plaću nisu primili od prošlog mjeseca, a na nizozemskom je tržištu prošlog tjedna prekinuto trgovanje Saabovim dionicama.

Kako piše Bloomberg, Saab ima ukupno oko 3600 zaposlenika, od čega ih čak 3400 radi u Trollhättanu. Vrhunac prodaje automobila tvrtka je dosegnula 2006. godine, s 133 tisuća automobila, no brojke su u posljednjim godinama u oštrom padu. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 19.12.2011.

    Saab je pet puta bolji od masu autiju na našem tržištu,no jednostavno nema prođe,a zašto,pitaj boga!

  • Ilirac 19.12.2011.

    U Švedskoj postoji uzrečica koja kaze:"Lažeš kao Srbin"!!

  • sober 19.12.2011.

    odmah bi jednog 9-5....ali nemaaaaaaam paraaaaaaaaaa...://

Komentiraj...
Vidi sve komentare