To je to što me zanima!

Vlada odustala od promocije u Milanu: "To je tragičan potez"

Hrvatska će biti jedina zemlja EU koja se neće predstaviti na međunarodnoj izložbi u Milanu. Zastupnici smatraju da je to loše i da se moglo naći 9 mil. kn za EXPO
Vidi originalni članak

Vladino odustajanje od EXPO-a i činjenica da će Hrvatska biti jedina zemlja EU koja se neće predstaviti na međunarodnoj izložbi u Milanu tema je o kojoj su progovorili saborski zastupnici. 

Na izložbi s temom "Prehrana planete, energija života" sudjelovat će cijeli svijet, odnosno 140 zemalja će predstaviti ponudu u prehrani, gastronomiji, turizmu i ekologiji, a procjenjuje se da će izložbu posjetiti 20 milijuna ljudi, a rezervirano je 12 milijuna ulaznica

Patrik Macek/PIXSELL

Vesna Škare Ožbolt (DC) podsjetila je da Hrvatska ne odlazi na EXPO zbog troškova poplava u Slavoniji, da nije prihvaćena ponuda Italije da participira u dijelu troškova koji iznosi 1,7 milijuna eura, ali i navodi da se Srbija, koja je također bila pogođena poplavama, predstavlja na navedenoj izložbi. Podsjetila je da je Hrvatska na EXPO-u sudjelovala 1998. godine, iako je bila iscrpljena od rata

- Ne treba sumnjati u kreativnost, ali treba sumnjati u pamet da odustanemo od takve promocije. Jesmo li toliko siromašni da nismo u stanju predstaviti se na adekvatan način svijetu ili smo toliko samozadovoljni da nam takvo nešto nije potrebno? Postavlja se pitanje i kakve su ovo odluke koje Vlada donosi i što želimo od gospodarstva, turizma i brendiranja Hrvatske u EU i svijetu ako nismo u stanju participirati na adekvatan način na takvoj jednoj izložbi - navela je Škare Ožbolt.

Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Šuker (HDZ) ovaj potez Vlade smatra tragičnim, a uvjeren je da se za sudjelovanje na izložbi moglo bez problema naći potrebnih 9 milijuna kuna. 

- Neuspjeli savjet za monetizaciju stajali su 50 milijuna kuna, propala privatizacija HPB-a 35 milijuna kuna, odvjetnici za sukobe s MOL-om za sada 15 milijuna kuna, o bankomatima, putnim nalozima da ne govorim. Sve skupa kad to zbrojimo nije ni pet posto onoga koliko stoji EXPO - rekao je Šuker navodeći da je ovo slika i prilika kako radi ova Vlada koja se s nikim ne razgovara. Uvjeren je da bi gospodarstvenici, da ih je pitala, sigurno za tu namjenu izdvojili novac. 

- Društvo iz Peperminta dalo bi 9 milijuna kuna, za jednu večer bi se dečki dogovorili. Ovo nije samo poraz Vlade, nego svih nas. Trebali smo reagirati kad je Vlada donijela tu odluku. Sad je možda već kasno. U Hrvatskoj ima 9 milijuna kuna. U Hrvatskoj ima toliko novaca da djeca, stariji, studenti i učenici ne budu gladni. Međutim, mi smo zemlja apsurda i ovo odustajanje od EXPO-a je samo još jedan od dokaza - poručio je ispred Kluba nezavisnih ljevičara Branko Vukšić. 

Nezavisni Damir Kajin smatra da bi, bez obzira na probleme koje mi imamo u kulturi, bilo dobro da sudjelujemo na EXPO-u. Ustvrdio je da je 9 milijuna kuna mogla isfinancirati lokalna samouprava u Istri. 

- Toliko otprilike dužnosnici pojedu samo na reprezentaciji. Gledao sam trošak sporne službene kartice za reprezentaciju ministrice kulture. U 2012. godini 96.000 kuna, a pojelo se 24.900 kuna, u 2013. godini 121.000 kuna, a na reprezentaciju je otišlo 33.000 kuna. U 2014. trošak službene kartice bio je 36.230 kuna, na reprezentaciju otišlo 9. 980 kuna. Nisam vidio skromnijeg dužnosnika i ministra u RH. Kao da su samo na juhici i onim grisinima. S druge strane 2013. u Istarskoj županiji pojelo se 1,4 milijuna kuna - naveo je Kajin.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • D. Kalic 25.03.2015.

    Slažem se da se treba promovirati, ali kao što sam vidio u nekim komentarima, tako se i ja pitam: Za koga da se troši novac svih poreznih obveznika? Što obični smrtnik i radnik koji radi a ne prima plaću ima od toga. Ovo je samo za one koji izrabljuju radnu snagu, ne daju plaće i bahato se bogate. Gospodo privrednici i obrtnici, izdvajajte novce za ovakve manifestacije, odvadite malo od vaših velikih zarada. Ulažite u svoju budućnost vi a ne da se troši novac poreznih obveznika.

  • pravedno-po-svima 25.03.2015.

    Korist RH os svih dosadašnjih EXPOA i sličnih gluposti - 73.045.655,34 KN pa da li smo trebali još 9.000.000,00 baciti hvala

  • yocko 25.03.2015.

    Tko se to čudi Šuker? našlo bi se tih 9 milijona da niste pokrali

Komentiraj...
Vidi sve komentare