Obavijesti

News

Komentari 71

Vlada odustala od promocije u Milanu: "To je tragičan potez"

Vlada odustala od promocije u Milanu: "To je tragičan potez"
9

Hrvatska će biti jedina zemlja EU koja se neće predstaviti na međunarodnoj izložbi u Milanu. Zastupnici smatraju da je to loše i da se moglo naći 9 mil. kn za EXPO

VIDEO

Vladino odustajanje od EXPO-a i činjenica da će Hrvatska biti jedina zemlja EU koja se neće predstaviti na međunarodnoj izložbi u Milanu tema je o kojoj su progovorili saborski zastupnici. 

Na izložbi s temom "Prehrana planete, energija života" sudjelovat će cijeli svijet, odnosno 140 zemalja će predstaviti ponudu u prehrani, gastronomiji, turizmu i ekologiji, a procjenjuje se da će izložbu posjetiti 20 milijuna ljudi, a rezervirano je 12 milijuna ulaznica

Patrik Macek/PIXSELL

Vesna Škare Ožbolt (DC) podsjetila je da Hrvatska ne odlazi na EXPO zbog troškova poplava u Slavoniji, da nije prihvaćena ponuda Italije da participira u dijelu troškova koji iznosi 1,7 milijuna eura, ali i navodi da se Srbija, koja je također bila pogođena poplavama, predstavlja na navedenoj izložbi. Podsjetila je da je Hrvatska na EXPO-u sudjelovala 1998. godine, iako je bila iscrpljena od rata

- Ne treba sumnjati u kreativnost, ali treba sumnjati u pamet da odustanemo od takve promocije. Jesmo li toliko siromašni da nismo u stanju predstaviti se na adekvatan način svijetu ili smo toliko samozadovoljni da nam takvo nešto nije potrebno? Postavlja se pitanje i kakve su ovo odluke koje Vlada donosi i što želimo od gospodarstva, turizma i brendiranja Hrvatske u EU i svijetu ako nismo u stanju participirati na adekvatan način na takvoj jednoj izložbi - navela je Škare Ožbolt.

Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Šuker (HDZ) ovaj potez Vlade smatra tragičnim, a uvjeren je da se za sudjelovanje na izložbi moglo bez problema naći potrebnih 9 milijuna kuna. 

- Neuspjeli savjet za monetizaciju stajali su 50 milijuna kuna, propala privatizacija HPB-a 35 milijuna kuna, odvjetnici za sukobe s MOL-om za sada 15 milijuna kuna, o bankomatima, putnim nalozima da ne govorim. Sve skupa kad to zbrojimo nije ni pet posto onoga koliko stoji EXPO - rekao je Šuker navodeći da je ovo slika i prilika kako radi ova Vlada koja se s nikim ne razgovara. Uvjeren je da bi gospodarstvenici, da ih je pitala, sigurno za tu namjenu izdvojili novac. 

- Društvo iz Peperminta dalo bi 9 milijuna kuna, za jednu večer bi se dečki dogovorili. Ovo nije samo poraz Vlade, nego svih nas. Trebali smo reagirati kad je Vlada donijela tu odluku. Sad je možda već kasno. U Hrvatskoj ima 9 milijuna kuna. U Hrvatskoj ima toliko novaca da djeca, stariji, studenti i učenici ne budu gladni. Međutim, mi smo zemlja apsurda i ovo odustajanje od EXPO-a je samo još jedan od dokaza - poručio je ispred Kluba nezavisnih ljevičara Branko Vukšić. 

Nezavisni Damir Kajin smatra da bi, bez obzira na probleme koje mi imamo u kulturi, bilo dobro da sudjelujemo na EXPO-u. Ustvrdio je da je 9 milijuna kuna mogla isfinancirati lokalna samouprava u Istri. 

- Toliko otprilike dužnosnici pojedu samo na reprezentaciji. Gledao sam trošak sporne službene kartice za reprezentaciju ministrice kulture. U 2012. godini 96.000 kuna, a pojelo se 24.900 kuna, u 2013. godini 121.000 kuna, a na reprezentaciju je otišlo 33.000 kuna. U 2014. trošak službene kartice bio je 36.230 kuna, na reprezentaciju otišlo 9. 980 kuna. Nisam vidio skromnijeg dužnosnika i ministra u RH. Kao da su samo na juhici i onim grisinima. S druge strane 2013. u Istarskoj županiji pojelo se 1,4 milijuna kuna - naveo je Kajin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.