To je to što me zanima!

Sabor o izmjenama Poslovnika: Oporba se izborila za svoje, ali opet zastupnika nema na poslu

Smisao je svega da se, na tragu odluke Ustavnog suda, svakom zastupniku omogući da nazoči i sudjeluje u raspravama, te u replikama
Vidi originalni članak

Nakon što je Ustavni sud "srušio" epidemiološke mjere koje je Predsjedništvo Sabora donijelo još na proljeće i time podržao oporbu, Predsjedništvo Sabora neki dan je ipak donijelo nove mjere, odnosno novu izmjenu Poslovnika. Naime, prema dosadašnjim mjerama, u sabornici je mogao biti tek 41 zastupnik i sudjelovati u raspravi. Broj replika im je smanjen, kao i minutaža govora skraćena. Jedino su svi mogli glasati smješteni u sabornici, okolnim dvoranama i videovezom od doma. Oporbeni zastupnici, ponajprije iz Zeleno-lijevog bloka, su se žalili što Predsjedništvo na isti način nije omogućilo i rasprave pa su izmjene Poslovnika poslali na Ustavni sud i preispitivanje ustavnosti. Oporba je isticala kako ih vladajući ustvari žele samo ušutkati.

Nakon odluke Ustavnog suda, Predsjedništvo je ipak omogućilo uvjete da svi mogu sudjelovati u raspravama. Dio ih sada sjedi u sabornici, dio u okolnim dvoranama, a oni koji su u samoizolaciji ili izolaciji dobili su mogućnost uključivanja u raspravu od doma.

Oporba dobila što je htjela, a opet ih nema u Saboru

Oporba je pobijedila, a tijekom rasprave u petak su pozdravili nove izmjene Poslovnika. Iako su dobili što su tražili, okolne dvorane i nakon toga zjape prazne. Zastupnici ne dolaze na posao. Tako je bilo i ovih dana iako su teme rasprava bile vrlo bitne, a u sabornici im je bio i premijer. U petak u okolnim dvoranama tek njih troje, što je uvidio i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

PROZVAO SVE POIMENCE: Plenković je opleo po oporbi: 'Obmanjujete jer vam je žao što niste pobijedili na izborima'

SDP-ova Vesna Nađ pohvalila je izmjene koje omogućavaju svim zastupnicima da normalno rade, a ne da se njih 41 mora rotirati tijekom dana.

- Sloboda govora u srži je demokratskog društva - istaknula je.

Ružica Vuković, zastupnica Domovinskog pokreta, slaže se da doba epidemije zahtjeva prilagodbu, ali ne da se zastupnike ograničava u njihovim pravima.

- Ostao je gorak okus u ustima oporbe jer i dalje ostaje upitno je li nužno skraćenje govora zastupnika ispred kluba s 15 na 10 minuta, a u pojedinačnoj raspravi s 10 na pet minuta. Razumnog objašnjenja za to nema. I dalje u tom ograničenju vidimo ograničenje slobode govora, i dalje se radi o ograničavanju zadnje linije obrane nama u oporbi - rekla je. 

Predsjednik Suverenista, Hrvoje Zekanović, podržao je ove nove izmjene kao trenutno najbolje moguće rješenje u ovoj situaciji naglasivši kako je parlament mjesto političke borbe i najvažnije političko tijelo.

- Svatko tko pokuša smanjiti ulogu zastupnika u Saboru, ovog najvažnijeg Doma, taj griješi i radi direktno protiv demokracije - rekao je dodavši kako smatra da bi se i u samoj sabornici mogao povećati broj zastupnika. 

Naime, to ograničenje broja zastupnika u Velikoj vijećnici doneseno je kako bi se osigurao dovoljan razmak među njima.

SKUPILI POTPISE: SDP pokreće opoziv ministra Ćorića: 'Zbog niza afera on više ne može obnašati tu dužnost'

Predsjednik platforme  Možemo, Tomislav Tomašević, svjestan je da su vremena izazovna, ali da unatoč tome Parlament mora funkcionirati.  

- Kad su se izmjene donosile na proljeće, mi nismo bili u Saboru. Ali kada smo došli, shvatili smo da nisu u skladu s Ustavom - rekao je i podsjetio kako su najprije pismeno svoje prijedloge o drugačijem funkcioniranju Sabora slali Predsjedništvu, ali kako su se oni oglušili onda su se obratili i Ustavnom sudu. 

- Da bi se sada donijele mjere onakve kakve smo upravo mi predlagali - dodao je predloživši da se elektronskim putem prenose i sjednice Odbora.

PLENKOVIĆ O POLJSKOJ: 'HDZ dijeli demokršćanska načela, ali poštujemo i slobodu drugih. To je pozicija Hrvatske'

Dalija Orešković u ime Kluba SSIP-a, Pametno i GLAS-a predložila je da odluku o prestanku posebnog načina rada donosi Sabor, a ne Predsjedništvo, kao i da se posebni uvjeti rada ograniče na šest mjeseci te po potrebi produljuju.

- Ne bismo odredbama Poslovnika trebali pristupati olako i dopuštati praksu u kojoj se dvije najveće parlamentarne stranke dogovaraju kako prigrabiti najveći dio političke pažnje i plijena - poručila je.

HDZ-ova Marija Jelkovac naglasila je kako su okolnosti posebne, ali da sve što se dosad radilo nije imalo za cilj ograničiti pravo govora nego zaštititi zdravlje zastupnika. 

- Voljela bih da se ne izvrću činjenice. Kada smo donosili te prve izmjene svi smo bili nesigurni u posljedice i kako će Covid kriza utjecati na sve nas. U tom trenutku smo posegnuli za onim što smo smatrali opravdanim i najboljim mogućim načinom rada Sabora. Sada smo se bolje prilagodili i našli mogućnost za bolji rad Sabora - rekla je. 

Katarina Peović iz Radnike fronte poručila je kako poboljšanjem Poslovnika više neće biti manipulacija. Ispričala je i svoje iskustvo pokušaja rada od doma, gdje je ostala zbog djeteta i odgovornosti.

- Nakon što sam zbog samoprocjene odlučila ostati doma zbog temperature djeteta i tražila priključenje na Zoom, najprije mi je to dozvoljeno, da bi me nakon par sati tajnik Sabora zamolio da se odspojim zato što nemam potvrdu o samoizolaciji. A na Zoomu su također bili priključeni zastupnici koji također nisu imali potvrdu - istaknula je dodavši kako se rad od doma mora omogućiti i onima koji u ovakvim situacijama ostanu doma, posebno kad se ljude 100 puta dnevno poziva da budu odgovorni i ostanu doma ako imaju sumnju na zarazu.

Predsjednik Sabora poručio je kako nije znao za njezin slučaj. 

- Meni je ovo prva informacija i mogli ste se obratiti meni. No, kada govorimo o samoprocjeni, to je područje koje može biti podložno manipulacijama - rekao je dodavši kako je upravo njezin Klub išao pred Ustavni sud da se definiraju jasna pravila. 

- Evo, ja na ekranima vidim ostale salone, njih troje ili pet tamo sjedi - rekao je dodavši kako Peović sada traži pak od predsjednika da ide na povjerenje da je netko ostao doma iz predostrožnosti, a da bi se to onda moglo zloupotrebljavati.

- U ovim uvjetima je nemoguće sve propisati - dodao je.

Nezavisna Marijana Petir upitala je zašto oporba ne konzumira pravo koje je tražila. 

- Bilo bi korektno da oni koji su podnijeli ustavnu tužbu, sjede ovdje - rekla je.

Tomaševića je zasmetalo prozivanje da oporbeni zastupnici opet ne sudjeluju u raspravama i ne sjede u salonima, iako im je omogućeno, poručivši kako nisu svi isti te da su zastupnici njegova kluba tu, slušaju i raspravljaju. 

- Prazne stolice možda nisu najveći problem, one su isto tako neka poruka. Mi imamo 151 zastupnika i ako netko ne sjedi na stolici, koju je svojim političkim radom zaslužio, nadam se, to je isto neka poruka - poručila je Peović.

Mostov Miro Bulj istaknuo je kako su saborski zastupnici glas narod i jedino što imaju je govornica.

- Trebamo sve napraviti da zadržimo postignutu razinu prava govora zastupnika. Nije dobra poruka u demokraciji smanjivati zastupnicima poslovnička prava. Sloboda govora je najbitnija u demokraciji - rekao je dodavši kako je odluka Ustavnog suda razumna.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • MarijanGrdašić 08.11.2020.

    Znamo koji je smisao aktualne kleptokracije u većini u Saboru. Onemogućiti opoziciju, pa oni imaju dva izbora, tužbe su jedan, drugi izbor je totalni bojkot i ne dolaženje više u Sabor. Valjda će onda odgovarati svekolikoj stranci. Normalnu diskusiju, razgovora i konstruktivnih rješenja ne možemo očekivati. Vladajući znaju samo jezik ulice i nasilja.

  • Oksimoron_1 06.11.2020.

    Klupe prazne, zastupnici zainteresirani samo za plaću i naknade te za saborsku mirovinu, jeftini ručak, dnevnice. Čast nekolicini iznimaka - nema ih više od 7.

  • John Doe Jr. 06.11.2020.

    lijenost je jedna od najtežih bolesti hrvatskoga sabora

Komentiraj...
Vidi sve komentare